Свечана академија у част владике Николаја

У Лозници је одржана свечана академија у част владике Николаја Велимировића.

Србија 27.03.2016 | 19:52
Свечана академија у част владике Николаја

"Свети владика Николај Велимировић је изузетног богословског и филозофског талента. Тај човек се кретао од спекулативних висина сагледавања Божје промисли у различитим личностима и конфесијама до свесрпског осећања нашег хришћанског етонса", рекао је на свечаној академији у Вуковом дому културе на свечаној академији посвећеног јубилејима 135 година од рођења, шест деценија од смрти и четврт века од преноса моштију у Србију тог светитеља, духовника и филозофа, професор Горан Раденковић из Београдске богословије.

Професор Раденковић је нагласио да је чувени Лелићанин и знаменити Србин Цркву видео „као изузетну заједницу у људској историји, јер то је породица створена речју и крвљу Господа Исуса Христа, а руковођена и надахнута духом светим“.

Црквена општина Лозница добила је част, како каже протојереј ставрофор Милан Алексић, да прва светкује важне јубилеја „тог најдражег чеда које је изнедрила мајка Светосавка после Светога Саве“, а лознички градоначелник, Видоје Петровић, иначе добитник црквеног ордена који носи име владике Николаја, поручио је да се, и народ и црква и локална власт, заједнички радују и с љубављу делају на изградњи три православна храма у овом граду, у време обележавања значајних јубилеја.

У сали Вуковог дома културе, која је, у истинском смислу, била мала да прими све оне који су желели да прате академију.

Програм су припремили Дечки црквени хор „Свети Сава“, мешовити црквени хор „Свети Роман Слаткопојац“, ученици лозничке Основне школе „Анта Богићевић“.

Учесницима академије црквена општина Лозница делила је лепо урађење молитвенике.

Лозничани, али ни епископ шабачки Лаврентије и његови саборци, нису заборавили ни владику Јована Велимировића, синовца, сапутника и сапатника Владике Николаја и између два светска рата и за време окупације Србије у Другом светском рату.

“Глас Цркве“ објавио је књигу посвећену том епископу, кога је на трону епархије шабачке наследио владика Лаврентије, чији је аутор протођакон др Љубомир Ранковић, главни уредник „Гласа Цркве“, који је био блиски сарадник тог српског архијереја.

Књиге о Јовану Велимировићу подељене су у цркви, на Лагатору, после свете литургије коју је служио владика Лаврентије.

БН ТВ(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар