Svečana akademija u čast vladike Nikolaja

U Loznici je održana svečana akademija u čast vladike Nikolaja Velimirovića.

Srbija 27.03.2016 | 19:52
Svečana akademija u čast vladike Nikolaja

"Sveti vladika Nikolaj Velimirović je izuzetnog bogoslovskog i filozofskog talenta. Taj čovek se kretao od spekulativnih visina sagledavanja Božje promisli u različitim ličnostima i konfesijama do svesrpskog osećanja našeg hrišćanskog etonsa", rekao je na svečanoj akademiji u Vukovom domu kulture na svečanoj akademiji posvećenog jubilejima 135 godina od rođenja, šest decenija od smrti i četvrt veka od prenosa moštiju u Srbiju tog svetitelja, duhovnika i filozofa, profesor Goran Radenković iz Beogradske bogoslovije.

Profesor Radenković je naglasio da je čuveni Lelićanin i znameniti Srbin Crkvu video „kao izuzetnu zajednicu u ljudskoj istoriji, jer to je porodica stvorena rečju i krvlju Gospoda Isusa Hrista, a rukovođena i nadahnuta duhom svetim“.

Crkvena opština Loznica dobila je čast, kako kaže protojerej stavrofor Milan Aleksić, da prva svetkuje važne jubileja „tog najdražeg čeda koje je iznedrila majka Svetosavka posle Svetoga Save“, a loznički gradonačelnik, Vidoje Petrović, inače dobitnik crkvenog ordena koji nosi ime vladike Nikolaja, poručio je da se, i narod i crkva i lokalna vlast, zajednički raduju i s ljubavlju delaju na izgradnji tri pravoslavna hrama u ovom gradu, u vreme obeležavanja značajnih jubileja.

U sali Vukovog doma kulture, koja je, u istinskom smislu, bila mala da primi sve one koji su želeli da prate akademiju.

Program su pripremili Dečki crkveni hor „Sveti Sava“, mešoviti crkveni hor „Sveti Roman Slatkopojac“, učenici lozničke Osnovne škole „Anta Bogićević“.

Učesnicima akademije crkvena opština Loznica delila je lepo urađenje molitvenike.

Lozničani, ali ni episkop šabački Lavrentije i njegovi saborci, nisu zaboravili ni vladiku Jovana Velimirovića, sinovca, saputnika i sapatnika Vladike Nikolaja i između dva svetska rata i za vreme okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu.

“Glas Crkve“ objavio je knjigu posvećenu tom episkopu, koga je na tronu eparhije šabačke nasledio vladika Lavrentije, čiji je autor protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik „Glasa Crkve“, koji je bio bliski saradnik tog srpskog arhijereja.

Knjige o Jovanu Velimiroviću podeljene su u crkvi, na Lagatoru, posle svete liturgije koju je služio vladika Lavrentije.

BN TV(V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar