Гдје је највише радника "на црно" у Српској?

Инспекција рада у Републици Српској је у 2015. години извршила 6.595 контрола и у 2.205 случајева утврдила разне врсте неправилности из области радних односа и заштите на раду.

Република Српска 27.03.2016 | 20:58
Гдје је највише радника "на црно" у Српској?

Послодавцима је изречена 1.821 управна мјера којима је наложено предузимање радњи с циљем отклањања неправилности, а издато је 1.015 прекршајних налога у вриједности 1.555.380 КМ и поднесена 73 захтјева за покретање прекршајног поступка , подаци су инспектората.

Утврђене неправилности најчешће су се односиле на закључивање и отказ уговора о раду, вођење евиденција о дневној присутности радника на раду, пријављивање на обавезне видове осигурања, обрачун и рокове исплате плата, уручивање писменог обрачуна плате, радно вријеме, организовање и спровођење послова заштите на раду.

Републичка инспекција рада је лани код послодаваца затекла 970 радника који нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

Ангажовање радника "на црно" најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима.

С циљем откривања неправилности које се не могу утврдити у редовном радном времену, рад инспектора је често организован у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда.

Из инспектората тврде да су такође, често организоване и заједничке контроле са другим органима као што су Пореска управа и МУП Републике Српске.

У посматраном извјештајном периоду у области надзора инспекције рада догодила се 71 тежа повреда на раду (10 у шумарству и дрвној индустрији, три у електропривреди, 21 у грађевинарству и 37 у осталим дјелатностима) и четири повреде са смртним исходом (једна у шумарству и дрвној индустрији, једна у грађевинарству и двије у осталим дјелатностима).

Као најризичније дјелатности издвајају се шумарство и дрвна индустрија, грађевинарство и електропривреда. У категорију остале дјелатности сврстани су појединачни случајеви повреда на раду у областима као што су трговина, туризам, саобраћај, култура, комуналне дјелатности и друго, у којима повреде на раду нису изражена појава и у поређењу са претходним годинама немају тренд континуитета.

У повреде на раду убрајају и повреде које се догоде приликом доласка на посао и одласка с посла, што значи да се нису догодиле на конкретном радном мјесту и нису у директној вези са провођењем мјера заштите на раду од послодавца.

Примјери таквих повреда су лом руке радника због леда на тротоару, пад са бицикла приликом доласка на посао или повређивања радника усљед физичког напада треће особе.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

мркоњиц град

27.03.2016 13:29

У Мркоњиц Граду радим 10 година на црно никад инспектора нисам видио... Позивам га да ме посјети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИС

27.03.2016 14:12

Да ли је издат и један прекрсајни налог УНИС-Творница цијеви Дервента, који ради са дугом од 320 мил КМ, а Републици не измирује законске обавезе, нити измирује обавезе према радницима. Докле Толеранције према "великим" и ко стоји иза тога. Инспекцијо рада: која је разлика између оних предузеца који су пријавили раднике, а за њих не врши никакве законске уплате и оних који раде на црно???Исти су, само сто ви казњавате они који су незаконито остали без посла и радеци на црно прехрањују своју породицу.Срамота ИНСПЕКЦИЈО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИРО

27.03.2016 15:52

ВЕЦИ ЈЕ ПРОБЛЕМ АРМИЈА ЛЕЗИХЉЕБОВИЦА КОЈА ЗИВИ НА ГРБАЦИ ОВОГ ЈАДНОГ НАРОДА ,КОЈА СЕ СТАЛНО ПОВЕЦАВА У ВЛАДИ,ОПСТИНАМА,ГРАДОВИМА,ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЦИМА И ДРУГИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА.СТА РАДИ ИНСПЕКЦИЈА ПО ТОМ ПИТАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Биро

27.03.2016 23:44

Па и код вас у РС зиви вас на грбаци свог народа. Сви су они исти! Бацају народу прасину у оци док купе. Они све богатији а народ све сиромаснији!

Name

Круфка

27.03.2016 17:09

Ма каква инспекција,ови нови послодавци узесе "дусу", не смијес питати ниста поготово за радно вријеме ,а притисак сваки дан веци...катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

27.03.2016 20:56

По мени у политици.Све што ураде,црње од ноћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

28.03.2016 04:59

НЕКА СЕ САМО РАДИ ПА МАКАР НА ЦРНО. АКО МОГУ ПЉЧКАТИ ОВУ ЗЕМЉУ ПОД ИЗГОВОРОМ ДА ЈЕ ЗЕМЉА У ТРАНЗИЦИЈИ МОЗЕ СЕ И РАДИТИ НА ЦРНО ДОК ЈЕ У ТРАНЗИЦИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре саса

28.03.2016 17:43

Укратко и просто.Рад на црно поред не имања застите на раду и права радника, знаци,мање пара у будзету.Мањак пара у будзету знаци веце убирање хараца,веца пореска стопа знаци,веци издаци ,мања куповна моц народа и тако све у круг.Они горе себи законом обезбеде плату каква њима одговара, без разлике ста удје у будзет.