Gdje je najviše radnika "na crno" u Srpskoj?

Inspekcija rada u Republici Srpskoj je u 2015. godini izvršila 6.595 kontrola i u 2.205 slučajeva utvrdila razne vrste nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zaštite na radu.

Republika Srpska 27.03.2016 | 20:58
Gdje je najviše radnika "na crno" u Srpskoj?

Poslodavcima je izrečena 1.821 upravna mjera kojima je naloženo preduzimanje radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti, a izdato je 1.015 prekršajnih naloga u vrijednosti 1.555.380 KM i podnesena 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka , podaci su inspektorata.

Utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na zaključivanje i otkaz ugovora o radu, vođenje evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, prijavljivanje na obavezne vidove osiguranja, obračun i rokove isplate plata, uručivanje pismenog obračuna plate, radno vrijeme, organizovanje i sprovođenje poslova zaštite na radu.

Republička inspekcija rada je lani kod poslodavaca zatekla 970 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Angažovanje radnika "na crno" najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima.

S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora je često organizovan u popodnevnim smjenama, u radne dane, ali i dane vikenda.

Iz inspektorata tvrde da su takođe, često organizovane i zajedničke kontrole sa drugim organima kao što su Poreska uprava i MUP Republike Srpske.

U posmatranom izvještajnom periodu u oblasti nadzora inspekcije rada dogodila se 71 teža povreda na radu (10 u šumarstvu i drvnoj industriji, tri u elektroprivredi, 21 u građevinarstvu i 37 u ostalim djelatnostima) i četiri povrede sa smrtnim ishodom (jedna u šumarstvu i drvnoj industriji, jedna u građevinarstvu i dvije u ostalim djelatnostima).

Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se šumarstvo i drvna industrija, građevinarstvo i elektroprivreda. U kategoriju ostale djelatnosti svrstani su pojedinačni slučajevi povreda na radu u oblastima kao što su trgovina, turizam, saobraćaj, kultura, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima povrede na radu nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta.

U povrede na radu ubrajaju i povrede koje se dogode prilikom dolaska na posao i odlaska s posla, što znači da se nisu dogodile na konkretnom radnom mjestu i nisu u direktnoj vezi sa provođenjem mjera zaštite na radu od poslodavca.

Primjeri takvih povreda su lom ruke radnika zbog leda na trotoaru, pad sa bicikla prilikom dolaska na posao ili povređivanja radnika usljed fizičkog napada treće osobe.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

mrkonjic grad

27.03.2016 13:29

U Mrkonjic Gradu radim 10 godina na crno nikad inspektora nisam vidio... Pozivam ga da me posjeti...

ODGOVORITE
Name

UNIS

27.03.2016 14:12

Da li je izdat i jedan prekrsajni nalog UNIS-Tvornica cijevi Derventa, koji radi sa dugom od 320 mil KM, a Republici ne izmiruje zakonske obaveze, niti izmiruje obaveze prema radnicima. Dokle Tolerancije prema "velikim" i ko stoji iza toga. Inspekcijo rada: koja je razlika između onih preduzeca koji su prijavili radnike, a za njih ne vrši nikakve zakonske uplate i onih koji rade na crno???Isti su, samo sto vi kaznjavate oni koji su nezakonito ostali bez posla i radeci na crno prehranjuju svoju porodicu.Sramota INSPEKCIJO!!!

ODGOVORITE
Name

BIRO

27.03.2016 15:52

VECI JE PROBLEM ARMIJA LEZIHLJEBOVICA KOJA ZIVI NA GRBACI OVOG JADNOG NARODA ,KOJA SE STALNO POVECAVA U VLADI,OPSTINAMA,GRADOVIMA,JAVNIM PREDUZECIMA I DRUGIM ORGANIZACIJAMA.STA RADI INSPEKCIJA PO TOM PITANJU.

ODGOVORITE
Name

Re Biro

27.03.2016 23:44

Pa i kod vas u RS zivi vas na grbaci svog naroda. Svi su oni isti! Bacaju narodu prasinu u oci dok kupe. Oni sve bogatiji a narod sve siromasniji!

Name

Krufka

27.03.2016 17:09

Ma kakva inspekcija,ovi novi poslodavci uzese "dusu", ne smijes pitati nista pogotovo za radno vrijeme ,a pritisak svaki dan veci...katastrofa

ODGOVORITE
Name

OO7

27.03.2016 20:56

Po meni u politici.Sve što urade,crnje od noći.

ODGOVORITE
Name

SASA

28.03.2016 04:59

NEKA SE SAMO RADI PA MAKAR NA CRNO. AKO MOGU PLJČKATI OVU ZEMLJU POD IZGOVOROM DA JE ZEMLJA U TRANZICIJI MOZE SE I RADITI NA CRNO DOK JE U TRANZICIJI.

ODGOVORITE
Name

re sasa

28.03.2016 17:43

Ukratko i prosto.Rad na crno pored ne imanja zastite na radu i prava radnika, znaci,manje para u budzetu.Manjak para u budzetu znaci vece ubiranje haraca,veca poreska stopa znaci,veci izdaci ,manja kupovna moc naroda i tako sve u krug.Oni gore sebi zakonom obezbede platu kakva njima odgovara, bez razlike sta udje u budzet.