Сиријска војска ослободила Палмиру

Војска Сирије и националне одбрамбене снаге, уз подршку руског ратног ваздухопловства, тријумфално су у недјељу рано ујутро повратиле древни град Палмира у срцу Сиријске пустиње.

 

Свијет 27.03.2016 | 20:57
Сиријска војска ослободила Палмиру

Војска Сирије почела је општу офанзиву 8. марта, наступањем према околним брдима и воћњацима прије него што је кренула на ИСИС-ов бастион.

Број погинулих на страни ИСИС-а у борби која је трајала 18 дана није потврђена од стране Сиријске Арапске војске. Међутим, извор треће стране, који прати "Пустињске соколве", тврди да је током борби убијено стотине џихадиста и да је уништено велики број возила и тешког наоружања, преноси Ал-Масдар сервис вијести.

21. маја 2015. године, ИСИС 'владавина терора почела је у стратешком граду Палмира; ова терористичка група је брутално масакрирани десетине регуларних војника, као и цивила лојалних влади у Дамаску.

Након освајања Палмира, та терористичка група се обрушила на светилишта, храмове и споменике. Непроцењиве вредности антиквитета који су стајали вјековима одољевајући природних и цивилизацијским катастрофама, трагично су уништили ИСИС.

Палмира је стратешки важан град јер је смештен у пустињи која се протеже до ирачке границе на истоку, и ИСИС-овог главном граду Раке на сјеверу.

Смјештен у централној провинцији Хомс, древни град је од сиријске престонице Дамаска, удаљен 210 км. Пад Палмира ће највероватније отворити пут да сиријска војска напредује ка упоришту терористичке групе у Раки као и граду Деир ез-Зор на истоку.

Тренутно, Републиканска гарда брани војну базу Деир ез-Зор и главном граду провинције, где живе десетине хиљада цивила који пате од немилосрдних напада ИСИС-а.

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Клинтонова посла

27.03.2016 12:09

Хоце ли Асад одговарати за геноцид над толиким побијеним дзихадистима? Требало би хитно основати удрузење Мајке Палмире и то удрузење треба да се заузме за подизање оптузнице...наравно да треба ангазовати и хаски трибунал за Сирију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обавезно

27.03.2016 14:35

послати Муниру,ради инструкција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клупко

27.03.2016 19:25

Сад це ови у Сарајеву да одговарају што су пуцали по свом народу, само полако, одмотава се клупко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ллллл

27.03.2016 19:38

Радован!

Name

28.03.2016 00:10

Све паценици насли да коментарису. Нема их кер гдје ујест а све знају,е сиротињо и богу си теска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.03.2016 07:09

Браво за сиријску војску,ипак ће мултикултурална Сирија да побиједи, опстане и стабилизује се. Развалили је и поравнали јесу, али јој нису успјели урадити оно што су урадили Ираку и Либији.

ОДГОВОРИТЕ