Sirijska vojska oslobodila Palmiru

Vojska Sirije i nacionalne odbrambene snage, uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva, trijumfalno su u nedjelju rano ujutro povratile drevni grad Palmira u srcu Sirijske pustinje.

 

Svijet 27.03.2016 | 20:57
Sirijska vojska oslobodila Palmiru

Vojska Sirije počela je opštu ofanzivu 8. marta, nastupanjem prema okolnim brdima i voćnjacima prije nego što je krenula na ISIS-ov bastion.

Broj poginulih na strani ISIS-a u borbi koja je trajala 18 dana nije potvrđena od strane Sirijske Arapske vojske. Međutim, izvor treće strane, koji prati "Pustinjske sokolve", tvrdi da je tokom borbi ubijeno stotine džihadista i da je uništeno veliki broj vozila i teškog naoružanja, prenosi Al-Masdar servis vijesti.

21. maja 2015. godine, ISIS 'vladavina terora počela je u strateškom gradu Palmira; ova teroristička grupa je brutalno masakrirani desetine regularnih vojnika, kao i civila lojalnih vladi u Damasku.

Nakon osvajanja Palmira, ta teroristička grupa se obrušila na svetilišta, hramove i spomenike. Neprocenjive vrednosti antikviteta koji su stajali vjekovima odoljevajući prirodnih i civilizacijskim katastrofama, tragično su uništili ISIS.

Palmira je strateški važan grad jer je smešten u pustinji koja se proteže do iračke granice na istoku, i ISIS-ovog glavnom gradu Rake na sjeveru.

Smješten u centralnoj provinciji Homs, drevni grad je od sirijske prestonice Damaska, udaljen 210 km. Pad Palmira će najverovatnije otvoriti put da sirijska vojska napreduje ka uporištu terorističke grupe u Raki kao i gradu Deir ez-Zor na istoku.

Trenutno, Republikanska garda brani vojnu bazu Deir ez-Zor i glavnom gradu provincije, gde žive desetine hiljada civila koji pate od nemilosrdnih napada ISIS-a.

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Klintonova posla

27.03.2016 12:09

Hoce li Asad odgovarati za genocid nad tolikim pobijenim dzihadistima? Trebalo bi hitno osnovati udruzenje Majke Palmire i to udruzenje treba da se zauzme za podizanje optuznice...naravno da treba angazovati i haski tribunal za Siriju.

ODGOVORITE
Name

Obavezno

27.03.2016 14:35

poslati Muniru,radi instrukcija.

ODGOVORITE
Name

Klupko

27.03.2016 19:25

Sad ce ovi u Sarajevu da odgovaraju što su pucali po svom narodu, samo polako, odmotava se klupko.

ODGOVORITE
Name

lllll

27.03.2016 19:38

Radovan!

Name

xm

28.03.2016 00:10

Sve pacenici nasli da komentarisu. Nema ih ker gdje ujest a sve znaju,e sirotinjo i bogu si teska.

ODGOVORITE
Name

Hm

28.03.2016 07:09

Bravo za sirijsku vojsku,ipak će multikulturalna Sirija da pobijedi, opstane i stabilizuje se. Razvalili je i poravnali jesu, ali joj nisu uspjeli uraditi ono što su uradili Iraku i Libiji.

ODGOVORITE