Станковић: Није шала! ФИБА ће избацивати репрезентације!

Борислав Станковић рекао је у разговору за "Новости" да ће ФИБА избацивати репрезентације чије се екипе прикључе УЛЕБ Еврокупу, а не њиховој Лиги шампиона.

Кошарка 28.03.2016 | 18:20
Станковић: Није шала! ФИБА ће избацивати репрезентације!

Жесток сукоб на релацији ФИБА – УЛЕБ увелико траје, а последња 'епизода' донела нам је претње Европске кошаркашке федерације националним савезима.

"Мислим да се ради о веома озбиљним претњама, које ће ФИБА спровести у дело уколико се не пронађе неко решење. Ту се ради о питању куда иде спорт, односно о томе ко ће водити главну реч: спортске организације или друштва која имају новац. Видимо да је ситуација ескалирала до крајњих граница и покретања судских спорова, али се на судовима не може наћи решење. Велики сам песимиста у том погледу. Својевремено сам отишао из ФИБА, разочаран односом клубова према савезима и односом савеза према ФИБА. Био је то први корак ка катастрофи...", рекао је почасни генерални секретар ФИБА.

Кошаркашки савез Србије подржао је пројекат Лиге шампиона, али је препустио клубовима да се сами определе да ли ће играти у такмичењима под јурисдикцијом Евролиге или ФИБА.

Међутим, такав став могао би да резултира избацивањем националног тима из квалификација за Евробаскет 2017, пошто је у овом тренутку само ФИБА Европа изашла са конкретним мерама. О санкцијама у вези са предстојећим Олимпијским играма у Рију накнадно ће одлучивати Борд ФИБА.

"Нама је чинити да не чинимо ништа. Наш спортски и материјални утицај је веома мали, тако да је најбоље да не предузимамо ништа и сачекамо да видимо у ком правцу ће се ситуација одвијати", каже почасни председник Кошаркашког савеза Србије, "Не знам како ФИБА мисли да спроведе намеру, то вероватно захтева тешка решења и оштре мере. Могућ је сценарио да клубови којима се прети одбију да дају играче за репрезентацију, што је катастрофа, као и то да ФИБА везује националне тимове за то да ли ће клубови играти у њеном такмичењу. Имамо једну трагичну позицију".

Коментари / 0

Оставите коментар