Stanković: Nije šala! FIBA će izbacivati reprezentacije!

Borislav Stanković rekao je u razgovoru za "Novosti" da će FIBA izbacivati reprezentacije čije se ekipe priključe ULEB Evrokupu, a ne njihovoj Ligi šampiona.

Košarka 28.03.2016 | 18:20
Stanković: Nije šala! FIBA će izbacivati reprezentacije!

Žestok sukob na relaciji FIBA – ULEB uveliko traje, a poslednja 'epizoda' donela nam je pretnje Evropske košarkaške federacije nacionalnim savezima.

"Mislim da se radi o veoma ozbiljnim pretnjama, koje će FIBA sprovesti u delo ukoliko se ne pronađe neko rešenje. Tu se radi o pitanju kuda ide sport, odnosno o tome ko će voditi glavnu reč: sportske organizacije ili društva koja imaju novac. Vidimo da je situacija eskalirala do krajnjih granica i pokretanja sudskih sporova, ali se na sudovima ne može naći rešenje. Veliki sam pesimista u tom pogledu. Svojevremeno sam otišao iz FIBA, razočaran odnosom klubova prema savezima i odnosom saveza prema FIBA. Bio je to prvi korak ka katastrofi...", rekao je počasni generalni sekretar FIBA.

Košarkaški savez Srbije podržao je projekat Lige šampiona, ali je prepustio klubovima da se sami opredele da li će igrati u takmičenjima pod jurisdikcijom Evrolige ili FIBA.

Međutim, takav stav mogao bi da rezultira izbacivanjem nacionalnog tima iz kvalifikacija za Evrobasket 2017, pošto je u ovom trenutku samo FIBA Evropa izašla sa konkretnim merama. O sankcijama u vezi sa predstojećim Olimpijskim igrama u Riju naknadno će odlučivati Bord FIBA.

"Nama je činiti da ne činimo ništa. Naš sportski i materijalni uticaj je veoma mali, tako da je najbolje da ne preduzimamo ništa i sačekamo da vidimo u kom pravcu će se situacija odvijati", kaže počasni predsednik Košarkaškog saveza Srbije, "Ne znam kako FIBA misli da sprovede nameru, to verovatno zahteva teška rešenja i oštre mere. Moguć je scenario da klubovi kojima se preti odbiju da daju igrače za reprezentaciju, što je katastrofa, kao i to da FIBA vezuje nacionalne timove za to da li će klubovi igrati u njenom takmičenju. Imamo jednu tragičnu poziciju".

Komentari / 0

Ostavite komentar