Чека се извјештај либијских власти

Месец дана од погибије двоје службеника српске амбасаде у Либији, радна група која утврђује околности целог случаја завршила је део посла.

Србија 26.03.2016 | 19:20
Чека се извјештај либијских власти

У наредних неколико дана очекује се и извештај либијских власти, који би требало да разјасни да ли су испоштовани прописи, и тек тада ће јавности бити саопштени закључци до којих се стигло.

Од службеног пута у Тунис, до околности отмице двоје српских службеника амбасаде и на крају бомбардовања кампа у коме су заточени и погибије Слађана Станковић и Јовица Степић. Део приче о страдању наших службеника у Либији јаснији је, али не и потпуно расветљен после сведочења амбасадора Потежице у Београду и прикупљене документације.

"Неке ствари су сигурно препознате да нису у пуној мери биле нешто што није испоштовано. Има ту, да кажем, одређених пропуста, али видећемо да ли су те грешке евентуалне или одређене одлуке да се поступи на начин који можда није у пуној мери препознат као кроз процедуру, да ли су на било који начин утицале и довеле до ове трагедије", рекао је Вељко Одаловић секретар Министарства спољних послова.

Некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић наводи да није могуће преко ноћи расветлити овај случај, имајући у виду тренутну безбедносну ситуацију у самој Либији.

"Радне комисије тога типа у свим министарствима траже извесно време јер сваки закључак на брзину може да учини неправду некоме, а пре свега чињеничном стању. па чак и интересима државе. Што се тиче саме Либије, ова садашња ситуација је расута, тамо има три власти", рекао је Јовановић.

Коначан извештај Радне групе, али и одлука Србије шта ће се дешавати са нашом амбасадом у Триполију умногоме ће утицати на даљу судбину амбасадора Оливера Потежице.

"Просто то мора да буде одлука која је државна и која је у интересу државе, али у сваком случају да ли ће Потежица остати месец, два три или ће се раније вратити није ствар коју ће можда и на одређен начин и после овога извештаја лакше одлучити или донети", навео је Одаловић.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скат обећао је да ће бити испитане све чињенице како би се дошло до одговора о страдању двоје српских службеника који су настрадали приликом америчког удара на камп Исламске државе.

У међувремену амерички сајт Интерсепт наводи да је јасно да су српске службенике убиле америчке бомбе и да ће једног дана америчка влада морати да призна да је направила грешку.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар