Čeka se izvještaj libijskih vlasti

Mesec dana od pogibije dvoje službenika srpske ambasade u Libiji, radna grupa koja utvrđuje okolnosti celog slučaja završila je deo posla.

Srbija 26.03.2016 | 19:20
Čeka se izvještaj libijskih vlasti

U narednih nekoliko dana očekuje se i izveštaj libijskih vlasti, koji bi trebalo da razjasni da li su ispoštovani propisi, i tek tada će javnosti biti saopšteni zaključci do kojih se stiglo.

Od službenog puta u Tunis, do okolnosti otmice dvoje srpskih službenika ambasade i na kraju bombardovanja kampa u kome su zatočeni i pogibije Slađana Stanković i Jovica Stepić. Deo priče o stradanju naših službenika u Libiji jasniji je, ali ne i potpuno rasvetljen posle svedočenja ambasadora Potežice u Beogradu i prikupljene dokumentacije.

"Neke stvari su sigurno prepoznate da nisu u punoj meri bile nešto što nije ispoštovano. Ima tu, da kažem, određenih propusta, ali videćemo da li su te greške eventualne ili određene odluke da se postupi na način koji možda nije u punoj meri prepoznat kao kroz proceduru, da li su na bilo koji način uticale i dovele do ove tragedije", rekao je Veljko Odalović sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović navodi da nije moguće preko noći rasvetliti ovaj slučaj, imajući u vidu trenutnu bezbednosnu situaciju u samoj Libiji.

"Radne komisije toga tipa u svim ministarstvima traže izvesno vreme jer svaki zaključak na brzinu može da učini nepravdu nekome, a pre svega činjeničnom stanju. pa čak i interesima države. Što se tiče same Libije, ova sadašnja situacija je rasuta, tamo ima tri vlasti", rekao je Jovanović.

Konačan izveštaj Radne grupe, ali i odluka Srbije šta će se dešavati sa našom ambasadom u Tripoliju umnogome će uticati na dalju sudbinu ambasadora Olivera Potežice.

"Prosto to mora da bude odluka koja je državna i koja je u interesu države, ali u svakom slučaju da li će Potežica ostati mesec, dva tri ili će se ranije vratiti nije stvar koju će možda i na određen način i posle ovoga izveštaja lakše odlučiti ili doneti", naveo je Odalović.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat obećao je da će biti ispitane sve činjenice kako bi se došlo do odgovora o stradanju dvoje srpskih službenika koji su nastradali prilikom američkog udara na kamp Islamske države.

U međuvremenu američki sajt Intersept navodi da je jasno da su srpske službenike ubile američke bombe i da će jednog dana američka vlada morati da prizna da je napravila grešku.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar