Коза Ностра шверцује балканско оружје

Повезаност криминалних организација у Италији попут Коза Ностре, Ндрангете и Каморе са блискоисточним џихадистима позната је западним тајним службама већ неколико година.

Регион 26.03.2016 | 18:40
Коза Ностра шверцује балканско оружје

Локална антимафијашка полиција ухапсила је у уторак, 35 километара од Напуља Ирачанина Азиза Ехсана (46), након што га је данима пратила и испитивала чиме се то бави тако дубоко у територији мафијашке организације Каморе.

Француским и белгијским тајним службама био је још раније познат по својим контактима са Исламском државом, а за њим је Швајцарска издала потерницу због фалсификовања, напада и поседовања илегалног оружја.

Пронашли су га у аутомобилу у којем је очито неколико дана спавао, па су пале у воду његове тврдње да је тамо дошао како би, попут неких других Ирачана, богатих туриста, провео одмор у неком од локалних хотела.

Он, међутим, није имао ни фотоапарате, лаптопове или било шта од опреме каква би се очекивала од неког у опуштеном туристичком обиласку. Савршено се уклапао у образац који антимафијашки истражиоци већ неко време прате, слиједећи повезаност мафије и Исламске државе, при чему терористичка организација у Италији набавља оружје.

Италијански министар унутрашњих послова Ангелино Алфано јавно је изјавио: "Он је био у контакту с терористима." Мафија оружје набављала из бивше Југославије, па продавала џихадистима.

Полиција сада комплетира доказе о томе да је у околини Напуља или сређивао фалсификоване документе или је дошао по оружје. Италијанска полиција везу Исламске државе и Коза Ностре, па Ндрангете прати још од напада на Шарли Ебдо из 2015. године. Утврдили су да су мафијашке организације оружје набављале са подручја бивше Југославије, из сјеверне Африке, како би га онда продавале круговима који су, како се испоставило, имали планове за терористичке ударе по Паризу и Бриселу.

У посљедњих 12 мјесеци имали су три велика хапшења у којима су запленили огромне количине калашњикова, непробојних прслука и муниције. Пронашли су чак и цијеновник оружја и то на арапском, француском и италијанском језику.

Напуљска "Камора" повезује џихадисте са Европом Уочи напада у Белгији истакнути италијански тужилац Франко Роберти рекао је да је напуљска Камора кључно мјесто које повезује блискоисточне џихадисте са Европом.

Његов покојни колега Пјерлуиђи Виња још 2012. године је јавно изјавио и то да је већ тада било врло јасно да локални мафијаши са терористичким организацијама размјењују дрогу за оружје.

О томе свједоче и документи из афере "Викиликс" из којих се сазнаје да су у то вријеме о тој повезаности веома пуно знале и тајне службе САД-а. Сада се показало и то да је у своје вријеме недавно ухапшени Салах Абдеслам слободно путовао Италијом користећи логистичке услуге управо једне заједничке мафијашко-терористичке мреже.

Полиција је, наиме, утврдила да је у августу кредитном картицом платио трајект из Барија за Грчку, да је ту картицу користио све до напада у Паризу, као и то да је користио фалсификована италијанска документа.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Забомрзац

27.03.2016 06:02

Забарска посла, стока

ОДГОВОРИТЕ