Сјећање на усташки злочин у Стегића ади

За двадесет чланова породица Јове, Милутина и Михајила Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића, које су крајем марта 1944. године на најсвирепији начин погубиле усташе у Стегића ади поред ријеке Врбас у Разбоју, данас је одржан помен, положено цвијеће и запаљене свијеће на обновљеном спомен-обиљежју.

Република Српска 26.03.2016 | 16:40
Сјећање на усташки злочин у Стегића ади

На страдање недужних Стегића и Вишњића, од којих је било 15 жена и 7 мушкараца, медју којима је најстарији био Милутин Стегић са 44, а најмладја тринаестомјесечна беба Петра Стегић, подсјетио је предсједник србачког СУБНОР-а Бранко Пивашевић.

„Састајемо се сваке године на овом мјесту да одамо пошту настрадалима, али и да памтимо и никада не заборавимо на злодјела усташа у Другом свјетском рату, што је и наш колективни дуг према жртвама фашистичког терора“, рекао је Пивашевић.

Он је подсјетио да су се на подручју општине Србац, поред овог, догодила још три масовна злочина усташа у којима је на најбруталнији начин страдало око хиљаду цивила. Више од 300 је завршило у заробљеништву у Њемачкој, док је у партизанским јединицама погинуло више од 300 бораца.

„Обнављањем и одржавањем спомен-обиљежја, при чему разумјревање и помоћ пружа локална управа, потомци погинулих бораца и жртава фашистичког терора из Другог свјетског рата чине напоре да се чува сјећање на та тешка времена и пренесу на младе генерације да се не забораве страдања српског народа“, поред осталог је рекао предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Србац Бранко Пивашевић.

Спомен обиљежје на стратишту у Стегића ади подигао је народ србачког краја 1987. Године, на коме је накнадно постављена и плоча са свим именима уморених чланова породица Стегић и Вишњић.

Милутин Стегић, каже да је његов отац остао жив само зато што тога дана није био у селу, док је стриц Милутин, по коме је добио име, мучен и убијен са осталим комшијама.

„Куће су се налазиле на лијевој обали Врбаса. Усташе су из њих у раним јутарњим часовима извлачиле цијеле породице, неке су касније хватали на њивама и безумно убијали свим средствима, а лешеве бацали у Врбас“, причају преживјели мјештани Разбоја.

Вијенце и цвијеће на Спомен обиљежје настрадалих Стегића и Вишњића, у присуству родбине и мјештана, положиле су делегације општине Србац, СУБНОР-а, Општинске борачке организације и Мјесне заједнице Разбој.

БН ТВ / С.К.

 

Коментари / 0

Оставите коментар