Sjećanje na ustaški zločin u Stegića adi

Za dvadeset članova porodica Jove, Milutina i Mihajila Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića, koje su krajem marta 1944. godine na najsvirepiji način pogubile ustaše u Stegića adi pored rijeke Vrbas u Razboju, danas je održan pomen, položeno cvijeće i zapaljene svijeće na obnovljenom spomen-obilježju.

Republika Srpska 26.03.2016 | 16:40
Sjećanje na ustaški zločin u Stegića adi

Na stradanje nedužnih Stegića i Višnjića, od kojih je bilo 15 žena i 7 muškaraca, medju kojima je najstariji bio Milutin Stegić sa 44, a najmladja trinaestomjesečna beba Petra Stegić, podsjetio je predsjednik srbačkog SUBNOR-a Branko Pivašević.

„Sastajemo se svake godine na ovom mjestu da odamo poštu nastradalima, ali i da pamtimo i nikada ne zaboravimo na zlodjela ustaša u Drugom svjetskom ratu, što je i naš kolektivni dug prema žrtvama fašističkog terora“, rekao je Pivašević.

On je podsjetio da su se na području opštine Srbac, pored ovog, dogodila još tri masovna zločina ustaša u kojima je na najbrutalniji način stradalo oko hiljadu civila. Više od 300 je završilo u zarobljeništvu u Njemačkoj, dok je u partizanskim jedinicama poginulo više od 300 boraca.

„Obnavljanjem i održavanjem spomen-obilježja, pri čemu razumjrevanje i pomoć pruža lokalna uprava, potomci poginulih boraca i žrtava fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata čine napore da se čuva sjećanje na ta teška vremena i prenesu na mlade generacije da se ne zaborave stradanja srpskog naroda“, pored ostalog je rekao predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Srbac Branko Pivašević.

Spomen obilježje na stratištu u Stegića adi podigao je narod srbačkog kraja 1987. Godine, na kome je naknadno postavljena i ploča sa svim imenima umorenih članova porodica Stegić i Višnjić.

Milutin Stegić, kaže da je njegov otac ostao živ samo zato što toga dana nije bio u selu, dok je stric Milutin, po kome je dobio ime, mučen i ubijen sa ostalim komšijama.

„Kuće su se nalazile na lijevoj obali Vrbasa. Ustaše su iz njih u ranim jutarnjim časovima izvlačile cijele porodice, neke su kasnije hvatali na njivama i bezumno ubijali svim sredstvima, a leševe bacali u Vrbas“, pričaju preživjeli mještani Razboja.

Vijence i cvijeće na Spomen obilježje nastradalih Stegića i Višnjića, u prisustvu rodbine i mještana, položile su delegacije opštine Srbac, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije i Mjesne zajednice Razboj.

BN TV / S.K.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar