Поцерина: "Парче неба на земљи"

Епархија шабачка СПЦ, на површини од око 11 хектара, у Поцерини, у крају познатом као Касарске ливаде, удаљеном једва пет километара од центра Шапца, подићи ће, наредних година, духовно, образовно, спортско рекреативни центар, који ће, и по обиму и по садржајима, бити нешто што нема не само у Српској православној цркви.

Србија 26.03.2016 | 15:40
Поцерина: "Парче неба на земљи"

У првој половини деветнаестог века епископ шабачки Максим Савић купио је седамнаест хектара обрадиве земље, надомак средишта Шапца и оставио за потребе епископа шабачких.После Другог светског рата одузет је део земље тако да је остало око 9,5 хектара. У 2014. години Епархија је купила 83 ара, како би имала бољи прилаз свом поседу. На тој купљеној парцели налазила се и такозвана Кречковића колиба која је реновирана.

"Сазидали смо, у међувремену, помоћни објекат који садржи стан за домара као и просторију за састанке", прича епископ шабачки Лаврентије, који је желео да прво наша екипа сазна о свим детаљеима тог „парчета неба на земљи“, како је богомоље називао свети Ава Ћелијски (др Јустин Поповић).

А, ово је и више од тога, јер ће наши људи, посебно млади, имати у једној целини садржаје и за душу и за тело, сједињене као најлепше молитве нашег рода за садашњост и будућност.

Ово имање добило је и бунар дубине 177 метара са капацитетом воде пет литара у секунди, која је чиста „као суза“ и пријатна за пиће и лети и зими. Будућа оаза у Поцерини место је које радо посећује епископ Лаврентије, са сарадницима, гледајући да сваки наредни корак буде такав да не буде „ни длаке у јајету“.

Тако је радио и градио широм света, као епископ западноевропски, а тако је наставио и у отџабини, подижући богомоље попут манастира Соко, код Љубовије, манастира и Дома песништва у Богоштици код Крупња, манстира код Љубовије, у Поцерини, Мачви, Рађевини, као и цркава широм ове епархије, мешу којима се, тренутно, само три граде у Лозници.

"Урбанистичким пројектом планирано је да овде буде Духовни центар Епархије шабачкем намењен превасходно деци и младима за образовање у природи, рекреативно бављење спортом", објашњава нам протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик шабачки.

Подићи ћемо храм, Црквени дом, површине 370 квадратних метара, са пратећим садржајима, бином, просторијама за инвентар, технку, собе за преобуку, кухињом и неколико учионица и атељеа за уметнике.

Ту ће бити и летње учионице, велики амфитеатар, мини зоолошки врт, ботаничка башта, атрактивно дечје игралиште као и отворени спортски терени за велики фудбал, два терена за рукомет, кошарку, одбојку, тенис.

У комплексу ће бити и базен, али и здање које ће моћи да прими 200 деце и одраслих, са трпезаријом и свим патрећим садржајима.Љубитељи спорта моћи ће да уживају и у балон сали, чије ће димензије бити 40 са 20 метара.

"Радићемо и градићемо по фазама, уз сопетвене снаге и помоћ и подршку добрих људи, али у сваком случају великом љубављу према својој вери, роду своме, отаџбини својима, ближњима својима и свим људима око нас", поручује епископ шабачки Лаврентије, који ће наредне године обележити пола века откако је постао епископ Српске православне цркве, по чему је најстарији у СПЦ, али не и по годинама.

БН ТВ / В. М. и А. Д.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алан Форд

26.03.2016 16:15

Тако је и Владика Василије градио и подизао цркве и манастире, па су му Григорије и њему слични смјестили аферу. Ни Лавеентије неће проћи боље. Лоповска дружина у СПЦ не воли оне који граде. Њима требају папске слуге као и они што су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корн

27.03.2016 14:37

Краду вас и лазу на сопствене оци.Ал ђаба,овца глупа и даље иде тамо и даје прилоге

ОДГОВОРИТЕ