Pocerina: "Parče neba na zemlji"

Eparhija šabačka SPC, na površini od oko 11 hektara, u Pocerini, u kraju poznatom kao Kasarske livade, udaljenom jedva pet kilometara od centra Šapca, podići će, narednih godina, duhovno, obrazovno, sportsko rekreativni centar, koji će, i po obimu i po sadržajima, biti nešto što nema ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Srbija 26.03.2016 | 15:40
Pocerina: "Parče neba na zemlji"

U prvoj polovini devetnaestog veka episkop šabački Maksim Savić kupio je sedamnaest hektara obradive zemlje, nadomak središta Šapca i ostavio za potrebe episkopa šabačkih.Posle Drugog svetskog rata oduzet je deo zemlje tako da je ostalo oko 9,5 hektara. U 2014. godini Eparhija je kupila 83 ara, kako bi imala bolji prilaz svom posedu. Na toj kupljenoj parceli nalazila se i takozvana Krečkovića koliba koja je renovirana.

"Sazidali smo, u međuvremenu, pomoćni objekat koji sadrži stan za domara kao i prostoriju za sastanke", priča episkop šabački Lavrentije, koji je želeo da prvo naša ekipa sazna o svim detaljeima tog „parčeta neba na zemlji“, kako je bogomolje nazivao sveti Ava Ćelijski (dr Justin Popović).

A, ovo je i više od toga, jer će naši ljudi, posebno mladi, imati u jednoj celini sadržaje i za dušu i za telo, sjedinjene kao najlepše molitve našeg roda za sadašnjost i budućnost.

Ovo imanje dobilo je i bunar dubine 177 metara sa kapacitetom vode pet litara u sekundi, koja je čista „kao suza“ i prijatna za piće i leti i zimi. Buduća oaza u Pocerini mesto je koje rado posećuje episkop Lavrentije, sa saradnicima, gledajući da svaki naredni korak bude takav da ne bude „ni dlake u jajetu“.

Tako je radio i gradio širom sveta, kao episkop zapadnoevropski, a tako je nastavio i u otdžabini, podižući bogomolje poput manastira Soko, kod Ljubovije, manastira i Doma pesništva u Bogoštici kod Krupnja, manstira kod Ljubovije, u Pocerini, Mačvi, Rađevini, kao i crkava širom ove eparhije, mešu kojima se, trenutno, samo tri grade u Loznici.

"Urbanističkim projektom planirano je da ovde bude Duhovni centar Eparhije šabačkem namenjen prevashodno deci i mladima za obrazovanje u prirodi, rekreativno bavljenje sportom", objašnjava nam protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik šabački.

Podići ćemo hram, Crkveni dom, površine 370 kvadratnih metara, sa pratećim sadržajima, binom, prostorijama za inventar, tehnku, sobe za preobuku, kuhinjom i nekoliko učionica i ateljea za umetnike.

Tu će biti i letnje učionice, veliki amfiteatar, mini zoološki vrt, botanička bašta, atraktivno dečje igralište kao i otvoreni sportski tereni za veliki fudbal, dva terena za rukomet, košarku, odbojku, tenis.

U kompleksu će biti i bazen, ali i zdanje koje će moći da primi 200 dece i odraslih, sa trpezarijom i svim patrećim sadržajima.Ljubitelji sporta moći će da uživaju i u balon sali, čije će dimenzije biti 40 sa 20 metara.

"Radićemo i gradićemo po fazama, uz sopetvene snage i pomoć i podršku dobrih ljudi, ali u svakom slučaju velikom ljubavlju prema svojoj veri, rodu svome, otadžbini svojima, bližnjima svojima i svim ljudima oko nas", poručuje episkop šabački Lavrentije, koji će naredne godine obeležiti pola veka otkako je postao episkop Srpske pravoslavne crkve, po čemu je najstariji u SPC, ali ne i po godinama.

BN TV / V. M. i A. D.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

26.03.2016 16:15

Tako je i Vladika Vasilije gradio i podizao crkve i manastire, pa su mu Grigorije i njemu slični smjestili aferu. Ni Laveentije neće proći bolje. Lopovska družina u SPC ne voli one koji grade. Njima trebaju papske sluge kao i oni što su.

ODGOVORITE
Name

korn

27.03.2016 14:37

Kradu vas i lazu na sopstvene oci.Al đaba,ovca glupa i dalje ide tamo i daje priloge

ODGOVORITE