Камил Новак, извршни директор ФИБА: Евролига је уступак, у Еврокуп не може!

Још се не зна какве ће бити санкције везане за Олимпијске игре, а које би могле да буду изречене Савезима чији клубови изаберу Еврокуп - каже високи функционер европске куће кошарке Камил Новак.

Кошарка 29.03.2016 | 11:40
Камил Новак, извршни директор ФИБА: Евролига је уступак, у Еврокуп не може!

У јеку борбе ФИБА и Евролиге за учеснике њихових такмичења, Лиге шампиона и Еврокупа, српска јавност стрепи да ли ће “орлови” у случају да обезбеде визу за Рио на квалификационом турниру у Београду (4-9. јул), моћи и да играју на Олимпијским играма, имајући у виду претњу европског огранка ФИБА о казнама савезима чији клубови одаберу Еврокуп.

- Ми смо решени да одлуке спроведемо у дела. Међутим, ФИБА Европа одлучује само о Евробаскету. Писмо о могућим додатним санкцијама послаћемо и светској кући кошарке, али у овом тренутку још се не зна каква ће бити одлука Извршног одбора ФИБА, у чијој је јурисдикцији олимпијско надметање - каже за “Блиц” Камил Новак, извршни директор ФИБА Европа.

Он истиче да се не ради о недозвољеном притиску, како је то за “Блиц” изјавио први човек Евролиге Ђорди Бертомеу.

- Евролига се заправо користи притиском када ради на формирању Еврокупа. Ја се, искрено, надам да ћемо доћи до доброг решења за све. И за оне који желе Евролигу и већ поседују њене лиценце, против којих се не боримо, али и за оне који нису део те финансијске приче, за које се и залажемо јер сматрамо да је то добро за кошарку - наглашава Новак.

ФИБА клубовима оставља одрешене руке.

- Не бих давао савете клубовима. Знате, и сам сам радио 15 година у њима. И, притом, сваки клуб је прича за себе. Ја их много поштујем, они раде сјајан посао. Али, могу да вам кажем следеће. У европском спорту клубови нису само корисници услуга својих националних савеза, већ чланови. Ми смо јасно нагласили савезима да морају да контролишу кошарку у сопственим земљама. Свесни смо, и те како, да су ово економски тешка времена, не само за српске клубове. И, желимо да помогнемо. Ми верујемо, као организација, да дајемо значајан финансијски подстицај. А ово је само прва година. Биће све боље. Зато и желимо да помогнемо клубовима који нису део евролигашке поделе новца - закључио је извршни директор ФИБА Европе Камил Новак.

Илиев: Врата ФИБА отворена свим клубовима

Коста Илиев, спортски директор ФИБА, за “Блиц” подсећа на услове које нуди ФИБА, односно ново такмичење ФИБА Лига шампиона.

- Услови које нудимо на првом месту је спортски принцип, да се из националног првенства иде у наше такмичење. Нудимо укупно 4.420.000 евра, клуб који се укључи у такмичење добиће минимум 100.000, зависно од резултата услови се повећавају на 120.000, па 160.000 за пролаз на фајнал фор. Четвртопласирани добиће 220.000, трећи 240.000, финалиста 260.000 а шампион 500.000. Уз то ми се обавезујемо да платимо уместо клубова производњу ТВ сигнала за сваку утакмицу. Мислимо да су услови одлични, нико испод Евролиге досад није давао ниједан евро, а сада се по први пут добија озбиљан новац. Клубови сигурно имају интерес за овај пројекат, подржавају нас Француска, Италија, Немачка, Грчка, Турска, Пољска, Литванија, Белгија, Израел... углавном због спортских резултата у њиховим националним првенствима, одакле ћемо добити најбоље тимове.

Коментари / 0

Оставите коментар