Србија је показала да је за помирење

Премијер Александар Вучић поручио је да он води владу која не разликује злочин и злочинце по имену и презимену, већ само по томе да ли је неко злочин починио. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у реаговањима на пресуду Радовану Караџићу у Босни и Херцеговини препознаје "потмулу мржњу према свему што је српско".

Србија 26.03.2016 | 12:21
Србија је показала да је за помирење

Премијер је, поводом пресуде Радовану Караџићу у Хагу, истакао да је важније говорити о људским жртвама, патњи и помирењу, а не о правно-политичким консеквенцама које би та пресуда могла да донесе.

Додао је да ни две деценије од Дејтонског споразума Срби и Бошњаци нису ближи једни другима, нити су пресуде попут оне Караџићу довеле до помирења.

Вучић је рекао да се заборавља да је Србија прва која је ухапсила оне које су извршили злочин у Сребреници, и да је једина држава у региону која је похапсила оне који су починили злочин у њено име.

Није, додао је, приметио да су то чиниле друге државе."Ми на тај начин показујемо величину нашег народа и озбиљност владе", истакао је премијер.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је после пресуде Караџићу, у којој пише да се у Сребреници догодио геноцид, дошло време да и Србија тај злочин тако оквалификује, такође истакао да они који инсистирају на томе не желе да чују суштину, нити да размишљају о помирењу, већ само о нечијем кажњавању.

"Важно је да покажемо пијетет према свим сребреничким жртвама, да знамо какав је злочин почињен, да о томе говоримо и да се то не крије. Али, треба говорити и о злочинима над нашим народом. Не желим да правим некакве једначине, али мислим да они који инсистирају и стално понављају ту мантру којом би да изазову другачије правно-политичке последице и не желе да чују суштину и да размишљају о помирењу, будућности, већ о нечијем кажњавању", рекао је Вучић.

Упитан како разуме да се његове добронамерне поруке о поштовању Дејтонског споразума недобронамерно дочекују у БиХ, Вучић је рекао да је Влада Србије  најтачније и најпрецизније, много боље него неки европски званичници коментарисала пресуду првом председнику РС Радовану Караџићу.

"У јавности нисам изговорио ничије име, нити сам поменуо било који народ", навео је и додао да Србија брине пођеднако о сваком грађанину, а да, када је реч о правним последицама, треба сачекати."Важно је да се Србија одреди према свим злочинима, а Србија то јуче јасно урадила", рекао је премијер Вучић.

Указао је да су чак и међународни званичници ту пресуду, која још није правоснажна, коментарисали, што, приметио је, није решење. Објаснио је да не жели да коментарише појединачне пресуде, већ да је о пресуди Караџићу говорио у регионалном политичком контексту.

"Ми смо говорили о свеукупном регионалном политичком контексту, на то имамо право. Желимо стаибилност и мир. Мислите да нисам могао да Бакиру Изетбеговићу одговорим оштро, али нећу, јер водим рачуна и о Србима у РС и о Србима који живе на другим територијама, али и о Бошњацима у Србији и у БиХ", навео је премијер.

На инсистирање да каже какав је његов лични став према тој пресуди, Вучић је одговорио да као предсеник Владе нема права да износи лични став, а да је влада урадила и рекла све што је требало. Додао је и да му се чини да његов тон некима није довољно помирљив и да неки сматрају да треба да учествује у гажењу сопствене земље.

"То нећете никада доживети, јер нећу да учестувјем у ниподаштавању и понижавању Србије, да би ме неко споља тапшао по рамену и рекао да је урађена велика ствар", рекао је Вучић,. Премијер је поновио да је суштина у помирењу."Питајте Србе и Бошњаке у БиХ да ли су данас, 21 годину после потписивања Дејтонског споразума ближи једни другима? А питајте и цео свет шта је урадио за то време, за које се ништа на пољу емоција није променило", навео је Вучић.

"Научили су политичари шта да кажи и како да кажу, а све остало је остало исто", закључио је Вучић. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у реаговањима на пресуду Радовану Караџићу у Босни и Херцеговини препознаје "потмулу мржњу према свему што је српско".

Тако, рекао је, разуме и реаговање председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, тим пре јер у реакцијама из Србије није било помена било чијег имена, већ је послата порука да се поштује БиХ, а воли Република Српска."Ако Србија није показала своју оријентацију онда не знам ко јесте, а то сигурно није Бакир Изетбеговић", рекао је Додик.

Само наивни, истиче Додик, могу да верују да Бошњаци у БиХ подржавају Дејтонски споразум, јер њихове једине и праве намере су да умање снагу Републике Српске.

"Тако је ово искориштено", рекао је Додик и додао да Изетбетговић не говори у име БиХ, већ у име бошњачког народа.Истакао је и да је Изетбеговић, како је рекао, такав какав је, због политике коју водио изгубио кредибилитет."Његова политика јесте - што гора ситуација за РС", навео је председник Српске.

Упитан шта мисли о Хашком трибуналу, Додик је рекао да је он био најављен као место које ће путем правде обезбеди помирење, али се то није догодило, јер се од почетка суди само српским командантима.А што се тиче пресуде изречене ратном лидеру босанских Срба, Додик каже да она ништа добро није донела БиХ.

"Она је још више поделила БиХ, дакле БиХ ништа са овим није добила. Хашки трибунал губи свој легитимитет", рекао је Додик и у прилог томе навео чињеницу да Сарајевом шета командант који је наређивао и вршио убиства.

Штавише, сада и коментарише одлуке Хашког суда. Упитан да ли би поново некој установи дао име по Радовану Караџићу, Додик каже да би и да у томе не види ништа лоше, тим пре што су име ратног члана председништва БиХ Алије Изетбеговића већ одавно добили разни објекти широм БиХ.

Извор: РТС, Тањуг

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ДУДУК

26.03.2016 12:34

Брацо Срби па јесте ли народ без оцију и не врдајуци никог и без памети је ли ако овај Дудук говори у име вас стварно се питајте ста је посриједи па слусајте изјаве његове од прије а у вези Радована и свега везаног за Хаг. Не коментарисем пресуду и нисам националиста волим свог побратима Горана висе од хиљаду покварених Бошњака али овај се игра васом памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-Дудук

26.03.2016 13:05

Како би Додик владао овим напаценим народом ако не ради то сто ради сири лази као сто је његова изјава да босњаци сире "потмулу мржњу према свему што је српско"

Name

бн

26.03.2016 12:35

Живио ти нама Расо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.03.2016 12:55

Тако је брате! Вратице се Расо кад их залбом сатре.

Name

100%

26.03.2016 13:08

Мислим да се сви слаземо да нам Раса позиви сто дузе!

Name

уик

26.03.2016 13:31

Имат цес се кад и кајат.

Name

Искрено

26.03.2016 12:48

Вуцицу, сад си велики политицар који би све стране волио помирити а за вријеме рата ста си био. То се не заборавља нити це се заборавити. Цетнику не вјеруј никад а мозда ни тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре искрено

26.03.2016 15:22

Све је покварено кад и ако коментарисес ИСКРЕНО?!

Name

МX

26.03.2016 12:50

Ево ових сто нас свадјају. АЛ су се гланцнули.Сад се они брину за нас све,добро је,лаксе ми је. Супљирају по цијели дан , а баба Мара је компентетнија и паметнија од њих. Овај није никог именово? Па нису ескими и кенгури у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

26.03.2016 13:00

Опљачкана и осиромашена публика са обе стране ријеке Дрине одавно очекује да се премијер Србије дефинитивно опредијели спрам лоповлука, пљачке и тешке корупције у руководству РС ентитета. Тим више што злоћудни краци те патриотске хоботнице добрано задиру и у ткиво његове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАРАБА

26.03.2016 13:01

ВУЦИЦУ СМАТРАМ ТЕ ПАМЕТНИМ И ВРИЈЕДНИМ АЛИ ДОК ГОД ВОДАС ОВУ ЛАКТАСКУ БАРАБУ НИСТА ТИ НЕ ВЈЕРУЈЕМ СА ЊИМ НАМА НЕМА НАПРЕТКА 1ОО ГОДИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

26.03.2016 13:16

НЕ ЗНАМ ЗАСТО ВУЦИЦ ВОДА ОВОГ КРИМ... СА СОБОМ ДА ЛИ МИСЛИ ДА МУ ОН ДОНОСИ НЕКЕ ПОЕНЕ, ТАЈ МОЗЕ САМО ДА МУ СМАЊИ РЕЈТИНГ. И ТАДИЦ ГА ЈЕ ВОДАО ПА ЗНАМО КАКО ЈЕ ПРОСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

26.03.2016 13:18

ХА, ХА, ХА !!! ДОДИК ДЕФИНИТИВНО "ГЛУМИ" ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗА ПИТАЊА ДИАСПОРЕ. ОН ЈАСНО ВИДИ ДА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕМА ВИШЕ ШТА ДА ТРАЖИ, А НЕ МОЖЕ ВИШЕ НИГДЈЕ НИ ДА ИДЕ - ЈЕР ГА НИКО НЕ ЗОВЕ И НИКО НЕЋЕ ДА СЕ СЛИКА СА ЊИМ. НЕ ЗНА ЈАДАН ДА ЋЕ ГА ВУЧИЋ ОДУВАТИ ЧИМ ЗАВРШИ ИЗБОРНУ КАМПАЊУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

26.03.2016 13:29

Вук длаку мјења а цуд никад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

26.03.2016 13:49

ВУЦИЦУ,ТАКО ЈЕ И ТАДИЦ БОРИС ВОДАО ДУДУКА,ПА НЕСТАДЕ,ТАКО ЦЕС И ТИ,АКО БОГ ДА.НЕ ПАМЕТУЈ,ИЗДАО СИ КУМА,ОСТАВИ СРБЕ У Р,С,НА МИРУ,ДА ДОДА ПОСАЉЕМО У ЗАТВОР,ТАМО МУ ЈЕ ОДАВНО МЕСТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

26.03.2016 14:16

Политички побачаји Вучић и Николић примају подршку од Додика који је њх двојицу тако називао.Далеко че догурати а то че се видјети на сљедећим изборима у Србији. Неће сигурно имати подршку, као што је имао подршку док га Милорад Додик називао политичким побачајем. Сада кад га Вучић вода као куче, завршиће као и Борис Тадић.

Name

Субота

26.03.2016 14:44

Ако овај Вуциц нагло закоци оде Додик, има само пертле да му вире...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

26.03.2016 15:02

БОЉЕ ЈЕ ДА КОМЕНТАРИСЕТЕ О ВЛАСТИ КОД НАС,ПОСКУПЉЕЊУ СТРУЈЕ....А НЕ О ВУЦИЦУ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

26.03.2016 15:39

Мени је много важније поредати приоритете у будућем дјеловању власти Републике Српске и Србије. Европа гори, свијет је у страху од џихадиста,вријеме је за хитно, али мудро дјеловање. Вријеме је да заједничким радом у Српској и Србији саперемо љагу са имена српског народа, не тражим ништа више од истине, каква је год? Српском народу слиједи катарза. Прво скинути љагу са часног српског народа, после са чињеницама унутар српског народа преиспитати појединачно дјеловање сваког од битних актера, пријератног, ратног и поратног дјеловања. Сигуран сам да ће неки заслужити почасти, неки ће бити проказани као наши (не)намјерни душмани. Највише ће бити оних за заборав и опомену, оних полтрона који су игром случаја у ово смутно вријеме имали превише власти(одговорности) на државном, регионалном, па и општинском нивоу. ТО НАШЕ ПРОШЛО ВРИЈЕМЕ ОСЛИКАВА И НАША ДАНАШЊИЦА. НАРОЧИТО ЉУДИ ЗА ЗАБОРАВ И ОПОМЕНУ СВИМА НАМА. НАЈБОЉЕ СЕ ТО МОЖЕ ОСЛИКАТИ КРОЗ ДЈЕЛОВАЊЕ НАШЕ ВЛАСТИ И ТЗВ. ОПОЗИЦИЈЕ,НАРОЧИТО НЕКИХ ЊЕНИХ ВОДЕЋИХ ЉУДИ И ЊИХОВИХ САРАДНИКА ЗАДЊИХ, НАЈМАЊЕ ДЕСЕТ ГОДИНА. УВИЈЕК ЈЕ ВРИЈЕМЕ ЛИЈЕК ЗА СВЕ, О ОВОМ ВРЕМЕНУ ЋЕ СЕ ДОНОСИТИ СУД КАСНИЈЕ, САД ЈЕ ВРИЈЕМЕ ДА ИСТИНОМ ПОКАЖЕМО ПРАВО ЛИЦЕ СРПСКОГ НАРОДА У ОНОМ ТЕШКОМ ВРЕМЕНУ, ДА ОБРАЗ ПОВРАТИМО, ПОСЛЕ ДА ПОЈЕДИНАЧНО ИСПИТАМО, НА ОСНОВУ НЕПОБИТНИХ ЧИЊЕНИЦА ПОСЉЕДИЦЕ (НЕ) РАДА српских ВОЂА И "вођа"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ро

26.03.2016 17:39

-Ово вучић добио новог телохранитеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

26.03.2016 18:28

БОЉЕ БИ БИЛО ДА ЈЕ ОТИСАО У СИЈЕКОВАЦ НЕГО ДА СЕ СЛИКА СА ВУЦИЦЕМ МИСЛЕЦ ДА МУ ТО ДОНОСИ ПОЕНЕ А ПОГИБУЛИ ЊЕГА НЕ ЗАНИМАЈУ.ВАЗНО ЈЕ БИТИ СА ВУЦИЦЕМ КОЈИ ГА СТИТИ ВИСЕ НЕГО ИКО.НЕКА ЈЕ НА СРАМОТУ ВУЦИЦУ СТО ПОДРЗАВА ЛОПОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да мозда не

26.03.2016 18:46

Никада то је само фарбање (јаја)упс људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

26.03.2016 20:35

Шта Лукач, ја знам шта полицији треба...шта ви мени причате,ко сте ви....

ОДГОВОРИТЕ