Srbija je pokazala da je za pomirenje

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da on vodi vladu koja ne razlikuje zločin i zločince po imenu i prezimenu, već samo po tome da li je neko zločin počinio. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Srbija 26.03.2016 | 12:21
Srbija je pokazala da je za pomirenje

Premijer je, povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu, istakao da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla da donese.

Dodao je da ni dve decenije od Dejtonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude poput one Karadžiću dovele do pomirenja.

Vučić je rekao da se zaboravlja da je Srbija prva koja je uhapsila one koje su izvršili zločin u Srebrenici, i da je jedina država u regionu koja je pohapsila one koji su počinili zločin u njeno ime.

Nije, dodao je, primetio da su to činile druge države."Mi na taj način pokazujemo veličinu našeg naroda i ozbiljnost vlade", istakao je premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je posle presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vreme da i Srbija taj zločin tako okvalifikuje, takođe istakao da oni koji insistiraju na tome ne žele da čuju suštinu, niti da razmišljaju o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju.

"Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji insistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posledice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju", rekao je Vučić.

Upitan kako razume da se njegove dobronamerne poruke o poštovanju Dejtonskog sporazuma nedobronamerno dočekuju u BiH, Vučić je rekao da je Vlada Srbije  najtačnije i najpreciznije, mnogo bolje nego neki evropski zvaničnici komentarisala presudu prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

"U javnosti nisam izgovorio ničije ime, niti sam pomenuo bilo koji narod", naveo je i dodao da Srbija brine pođednako o svakom građaninu, a da, kada je reč o pravnim posledicama, treba sačekati."Važno je da se Srbija odredi prema svim zločinima, a Srbija to juče jasno uradila", rekao je premijer Vučić.

Ukazao je da su čak i međunarodni zvaničnici tu presudu, koja još nije pravosnažna, komentarisali, što, primetio je, nije rešenje. Objasnio je da ne želi da komentariše pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu.

"Mi smo govorili o sveukupnom regionalnom političkom kontekstu, na to imamo pravo. Želimo staibilnost i mir. Mislite da nisam mogao da Bakiru Izetbegoviću odgovorim oštro, ali neću, jer vodim računa i o Srbima u RS i o Srbima koji žive na drugim teritorijama, ali i o Bošnjacima u Srbiji i u BiH", naveo je premijer.

Na insistiranje da kaže kakav je njegov lični stav prema toj presudi, Vučić je odgovorio da kao predsenik Vlade nema prava da iznosi lični stav, a da je vlada uradila i rekla sve što je trebalo. Dodao je i da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba da učestvuje u gaženju sopstvene zemlje.

"To nećete nikada doživeti, jer neću da učestuvjem u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko spolja tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar", rekao je Vučić,. Premijer je ponovio da je suština u pomirenju."Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i ceo svet šta je uradio za to vreme, za koje se ništa na polju emocija nije promenilo", naveo je Vučić.

"Naučili su političari šta da kaži i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto", zaključio je Vučić. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Tako, rekao je, razume i reagovanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, tim pre jer u reakcijama iz Srbije nije bilo pomena bilo čijeg imena, već je poslata poruka da se poštuje BiH, a voli Republika Srpska."Ako Srbija nije pokazala svoju orijentaciju onda ne znam ko jeste, a to sigurno nije Bakir Izetbegović", rekao je Dodik.

Samo naivni, ističe Dodik, mogu da veruju da Bošnjaci u BiH podržavaju Dejtonski sporazum, jer njihove jedine i prave namere su da umanje snagu Republike Srpske.

"Tako je ovo iskorišteno", rekao je Dodik i dodao da Izetbetgović ne govori u ime BiH, već u ime bošnjačkog naroda.Istakao je i da je Izetbegović, kako je rekao, takav kakav je, zbog politike koju vodio izgubio kredibilitet."Njegova politika jeste - što gora situacija za RS", naveo je predsednik Srpske.

Upitan šta misli o Haškom tribunalu, Dodik je rekao da je on bio najavljen kao mesto koje će putem pravde obezbedi pomirenje, ali se to nije dogodilo, jer se od početka sudi samo srpskim komandantima.A što se tiče presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba, Dodik kaže da ona ništa dobro nije donela BiH.

"Ona je još više podelila BiH, dakle BiH ništa sa ovim nije dobila. Haški tribunal gubi svoj legitimitet", rekao je Dodik i u prilog tome naveo činjenicu da Sarajevom šeta komandant koji je naređivao i vršio ubistva.

Štaviše, sada i komentariše odluke Haškog suda. Upitan da li bi ponovo nekoj ustanovi dao ime po Radovanu Karadžiću, Dodik kaže da bi i da u tome ne vidi ništa loše, tim pre što su ime ratnog člana predsedništva BiH Alije Izetbegovića već odavno dobili razni objekti širom BiH.

Izvor: RTS, Tanjug

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

DUDUK

26.03.2016 12:34

Braco Srbi pa jeste li narod bez ociju i ne vrdajuci nikog i bez pameti je li ako ovaj Duduk govori u ime vas stvarno se pitajte sta je posrijedi pa slusajte izjave njegove od prije a u vezi Radovana i svega vezanog za Hag. Ne komentarisem presudu i nisam nacionalista volim svog pobratima Gorana vise od hiljadu pokvarenih Bošnjaka ali ovaj se igra vasom pameti.

ODGOVORITE
Name

Re-Duduk

26.03.2016 13:05

Kako bi Dodik vladao ovim napacenim narodom ako ne radi to sto radi siri lazi kao sto je njegova izjava da bosnjaci sire "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko"

Name

bn

26.03.2016 12:35

Živio ti nama Raso

ODGOVORITE
Name

Marko

26.03.2016 12:55

Tako je brate! Vratice se Raso kad ih zalbom satre.

Name

100%

26.03.2016 13:08

Mislim da se svi slazemo da nam Rasa pozivi sto duze!

Name

uik

26.03.2016 13:31

Imat ces se kad i kajat.

Name

Iskreno

26.03.2016 12:48

Vucicu, sad si veliki politicar koji bi sve strane volio pomiriti a za vrijeme rata sta si bio. To se ne zaboravlja niti ce se zaboraviti. Cetniku ne vjeruj nikad a mozda ni tad.

ODGOVORITE
Name

re iskreno

26.03.2016 15:22

Sve je pokvareno kad i ako komentarises ISKRENO?!

Name

MX

26.03.2016 12:50

Evo ovih sto nas svadjaju. AL su se glancnuli.Sad se oni brinu za nas sve,dobro je,lakse mi je. Supljiraju po cijeli dan , a baba Mara je kompentetnija i pametnija od njih. Ovaj nije nikog imenovo? Pa nisu eskimi i kenguri u BiH.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

26.03.2016 13:00

Opljačkana i osiromašena publika sa obe strane rijeke Drine odavno očekuje da se premijer Srbije definitivno opredijeli spram lopovluka, pljačke i teške korupcije u rukovodstvu RS entiteta. Tim više što zloćudni kraci te patriotske hobotnice dobrano zadiru i u tkivo njegove zemlje.

ODGOVORITE
Name

BARABA

26.03.2016 13:01

VUCICU SMATRAM TE PAMETNIM I VRIJEDNIM ALI DOK GOD VODAS OVU LAKTASKU BARABU NISTA TI NE VJERUJEM SA NJIM NAMA NEMA NAPRETKA 1OO GODINA

ODGOVORITE
Name

borac RS

26.03.2016 13:16

NE ZNAM ZASTO VUCIC VODA OVOG KRIM... SA SOBOM DA LI MISLI DA MU ON DONOSI NEKE POENE, TAJ MOZE SAMO DA MU SMANJI REJTING. I TADIC GA JE VODAO PA ZNAMO KAKO JE PROSAO.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

26.03.2016 13:18

HA, HA, HA !!! DODIK DEFINITIVNO "GLUMI" POTPREDSJEDNIKA VLADE SRBIJE ZA PITANJA DIASPORE. ON JASNO VIDI DA U REPUBLICI SRPSKOJ NEMA VIŠE ŠTA DA TRAŽI, A NE MOŽE VIŠE NIGDJE NI DA IDE - JER GA NIKO NE ZOVE I NIKO NEĆE DA SE SLIKA SA NJIM. NE ZNA JADAN DA ĆE GA VUČIĆ ODUVATI ČIM ZAVRŠI IZBORNU KAMPANJU...

ODGOVORITE
Name

Daidza

26.03.2016 13:29

Vuk dlaku mjenja a cud nikad!

ODGOVORITE
Name

BORAC

26.03.2016 13:49

VUCICU,TAKO JE I TADIC BORIS VODAO DUDUKA,PA NESTADE,TAKO CES I TI,AKO BOG DA.NE PAMETUJ,IZDAO SI KUMA,OSTAVI SRBE U R,S,NA MIRU,DA DODA POSALJEMO U ZATVOR,TAMO MU JE ODAVNO MESTO

ODGOVORITE
Name

Milojko

26.03.2016 14:16

Politički pobačaji Vučić i Nikolić primaju podršku od Dodika koji je njh dvojicu tako nazivao.Daleko če dogurati a to če se vidjeti na sljedećim izborima u Srbiji. Neće sigurno imati podršku, kao što je imao podršku dok ga Milorad Dodik nazivao političkim pobačajem. Sada kad ga Vučić voda kao kuče, završiće kao i Boris Tadić.

Name

Subota

26.03.2016 14:44

Ako ovaj Vucic naglo zakoci ode Dodik, ima samo pertle da mu vire...

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

26.03.2016 15:02

BOLJE JE DA KOMENTARISETE O VLASTI KOD NAS,POSKUPLJENJU STRUJE....A NE O VUCICU ...

ODGOVORITE
Name

рибар

26.03.2016 15:39

Мени је много важније поредати приоритете у будућем дјеловању власти Републике Српске и Србије. Европа гори, свијет је у страху од џихадиста,вријеме је за хитно, али мудро дјеловање. Вријеме је да заједничким радом у Српској и Србији саперемо љагу са имена српског народа, не тражим ништа више од истине, каква је год? Српском народу слиједи катарза. Прво скинути љагу са часног српског народа, после са чињеницама унутар српског народа преиспитати појединачно дјеловање сваког од битних актера, пријератног, ратног и поратног дјеловања. Сигуран сам да ће неки заслужити почасти, неки ће бити проказани као наши (не)намјерни душмани. Највише ће бити оних за заборав и опомену, оних полтрона који су игром случаја у ово смутно вријеме имали превише власти(одговорности) на државном, регионалном, па и општинском нивоу. ТО НАШЕ ПРОШЛО ВРИЈЕМЕ ОСЛИКАВА И НАША ДАНАШЊИЦА. НАРОЧИТО ЉУДИ ЗА ЗАБОРАВ И ОПОМЕНУ СВИМА НАМА. НАЈБОЉЕ СЕ ТО МОЖЕ ОСЛИКАТИ КРОЗ ДЈЕЛОВАЊЕ НАШЕ ВЛАСТИ И ТЗВ. ОПОЗИЦИЈЕ,НАРОЧИТО НЕКИХ ЊЕНИХ ВОДЕЋИХ ЉУДИ И ЊИХОВИХ САРАДНИКА ЗАДЊИХ, НАЈМАЊЕ ДЕСЕТ ГОДИНА. УВИЈЕК ЈЕ ВРИЈЕМЕ ЛИЈЕК ЗА СВЕ, О ОВОМ ВРЕМЕНУ ЋЕ СЕ ДОНОСИТИ СУД КАСНИЈЕ, САД ЈЕ ВРИЈЕМЕ ДА ИСТИНОМ ПОКАЖЕМО ПРАВО ЛИЦЕ СРПСКОГ НАРОДА У ОНОМ ТЕШКОМ ВРЕМЕНУ, ДА ОБРАЗ ПОВРАТИМО, ПОСЛЕ ДА ПОЈЕДИНАЧНО ИСПИТАМО, НА ОСНОВУ НЕПОБИТНИХ ЧИЊЕНИЦА ПОСЉЕДИЦЕ (НЕ) РАДА српских ВОЂА И "вођа"

ODGOVORITE
Name

ro

26.03.2016 17:39

-Ovo vučić dobio novog telohranitelja

ODGOVORITE
Name

MILAN

26.03.2016 18:28

BOLJE BI BILO DA JE OTISAO U SIJEKOVAC NEGO DA SE SLIKA SA VUCICEM MISLEC DA MU TO DONOSI POENE A POGIBULI NJEGA NE ZANIMAJU.VAZNO JE BITI SA VUCICEM KOJI GA STITI VISE NEGO IKO.NEKA JE NA SRAMOTU VUCICU STO PODRZAVA LOPOVA.

ODGOVORITE
Name

Da mozda ne

26.03.2016 18:46

Nikada to je samo farbanje (jaja)ups ljudi

ODGOVORITE
Name

prle

26.03.2016 20:35

Šta Lukač, ja znam šta policiji treba...šta vi meni pričate,ko ste vi....

ODGOVORITE