Адвокат Артманове тражи да буде пуштена

Адвокат Флоранс Артман, бивше портпаролке Хашког трибунала, позвао је да она одмах буде пуштена на слободу, а француски филозоф Бернар-Анри Леви назвао је њено хапшење у Хагу извртањем свих вредности.Артман, која је у четвртак дошла на Међународни суд за бившу Југославију (ИЦТY) да би чула изрицање пресуде Радовану Караџићу, приведена је пошто ју је
Трибунал раније оптужио за непоштовање суда јер је у својој књизи "Мир и казна" објавила тајне податке из процеса Слободану Милошевићу.

Свијет 26.03.2016 | 09:28
Адвокат Артманове тражи да буде пуштена

"Тражимо одговорне да одмах прекину тај притвор", рекао је адвокат Вилијам Бурдон. Флоранс Артман, бивша новинарка "Монда" и портпаролка бивше хашке тужитељке Карле дел Понте, осуђена је 2009. првостепено, а 2011. правоснажно за непоштовање суда, преноси Индеx.хр. Казну од 7.000 евра одбила је да плати.

Трибунал је потом новчану казну заменио затворском у трајању од седам дана, али француске власти нису хтеле да је предају Трибуналу."Тражимо од одговорних да одмах прекину тај притвор", рекао је адвокат и хапшење назвао "архаичним" потезом којем "нема места у правосуђу које би требало да поштује најбоље међународне стандарде".

Француски филозоф Бернар-Анри Леви назвао је хапшење Флоранс Артман "апсурдним, скандалозним и без озбиљне правне основе".

"Осудити у истом дану злочинца и онога који је на злочинца упозорио... то значи изврнути све вредности, побркати крвника с онима који су се против њих борили", поручио је он.

Леви је подржавао бомбардовање СРЈ 1999. године, а касније и интервенцију међународне коалиције на челу са САД у Ираку покренуте због до сада недоказаних тврдњи да ирачки режим Садама Хусеина поседује оружје за масовно уништење.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рато

26.03.2016 08:57

Оцито од Француске су остала само јос г....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.03.2016 11:32

Ако је тај суд установио Комитет сигурности УН, а за злочине почињене у бившој Југославији како онда тај суд има ингеренције судити француским градјанима за непоштовање суда! Не може им судити нити наложити хапшење. Ако хашки трибунал сматра да је Хартманова извршила кривично дјело непоштовања хашког трибунала, онда тај хашки трибунал може само да тужи Хартманову неком другом суду надлежном за то. Медјутим, овдје се ради о томе да нека сила, а зна се која, узима "сву правду" у своје руке. Русија није смјела дозволити формирање хашког трибунала. Једино још они могу да се супротставе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

26.03.2016 12:58

Како казу насе комсије муслимани,Медјународни суд правде.Само сто не вази за градјане САД,Русије и Кине.....??

ОДГОВОРИТЕ