Advokat Artmanove traži da bude puštena

Advokat Florans Artman, bivše portparolke Haškog tribunala, pozvao je da ona odmah bude puštena na slobodu, a francuski filozof Bernar-Anri Levi nazvao je njeno hapšenje u Hagu izvrtanjem svih vrednosti.Artman, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je
Tribunal ranije optužio za nepoštovanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Svijet 26.03.2016 | 09:28
Advokat Artmanove traži da bude puštena

"Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor", rekao je advokat Vilijam Burdon. Florans Artman, bivša novinarka "Monda" i portparolka bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, osuđena je 2009. prvostepeno, a 2011. pravosnažno za nepoštovanje suda, prenosi Index.hr. Kaznu od 7.000 evra odbila je da plati.

Tribunal je potom novčanu kaznu zamenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali francuske vlasti nisu htele da je predaju Tribunalu."Tražimo od odgovornih da odmah prekinu taj pritvor", rekao je advokat i hapšenje nazvao "arhaičnim" potezom kojem "nema mesta u pravosuđu koje bi trebalo da poštuje najbolje međunarodne standarde".

Francuski filozof Bernar-Anri Levi nazvao je hapšenje Florans Artman "apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove".

"Osuditi u istom danu zločinca i onoga koji je na zločinca upozorio... to znači izvrnuti sve vrednosti, pobrkati krvnika s onima koji su se protiv njih borili", poručio je on.

Levi je podržavao bombardovanje SRJ 1999. godine, a kasnije i intervenciju međunarodne koalicije na čelu sa SAD u Iraku pokrenute zbog do sada nedokazanih tvrdnji da irački režim Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rato

26.03.2016 08:57

Ocito od Francuske su ostala samo jos g....

ODGOVORITE
Name

Hm

26.03.2016 11:32

Ako je taj sud ustanovio Komitet sigurnosti UN, a za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji kako onda taj sud ima ingerencije suditi francuskim gradjanima za nepoštovanje suda! Ne može im suditi niti naložiti hapšenje. Ako haški tribunal smatra da je Hartmanova izvršila krivično djelo nepoštovanja haškog tribunala, onda taj haški tribunal može samo da tuži Hartmanovu nekom drugom sudu nadležnom za to. Medjutim, ovdje se radi o tome da neka sila, a zna se koja, uzima "svu pravdu" u svoje ruke. Rusija nije smjela dozvoliti formiranje haškog tribunala. Jedino još oni mogu da se suprotstave.

ODGOVORITE
Name

rodjo

26.03.2016 12:58

Kako kazu nase komsije muslimani,Medjunarodni sud pravde.Samo sto ne vazi za gradjane SAD,Rusije i Kine.....??

ODGOVORITE