Људи који се стално шале пате од психичког поремећаја

Зависност од шала и "умирање од смеха" на своје пошалице, а на туђе не - може да указује на оштећење у мозгу. Ради се о менталном поремећају назива “Wитзелсуцхт”.

Занимљивости 26.03.2016 | 08:00
Људи који се стално шале пате од психичког поремећаја

Један мушкарац из САД-а досађивао је својим шалама коме год је стигао, а највише је патила његова супруга. Имао је обичај да је буди усред ноћи јер се сетио неке пошалице. Она му је зато му зато предложила да престане да је буди већ да записује све шале у свеску. Убрзо је попунио око 50 страница.

Након пет година жена је постала забринута јер је он констатно смишљао нове шале и као да му се цео живот вртео око тога. Није се смејао туђим шалама већ је "умирао од смеха" на своје. Чак је и крао слаткише у оближњој радњи јер му је то било веома смешно. Када га је супруга наговорила да посети неуролога постављена му је дијагноза - ментални поремећај назива Wитзелсуцхт (Вицелзухт).

Ради се о компулзивном изговарању шала, а поремећај је чешћи код људи који су у неком периоду живота повредили главу или преживели мождани удар. При томе им је оштећен део мозга задужен за одређено понашање. Неуролог Марио Мендез са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу, који му је поставио дијагнозу, рекао је како је једва успео да поразговара с њим од силних шала које је константно изговарао. Било га је тешко прекинути у томе.

Мушкарац (идентитет нису откривали) је у прошлости преживео два мождана у размаку од пет година. Имао је крварење у мозгу. То је довело до тога да му се личност промени. Након првог удара је постао опседнут копањем по кантама за смеће и скупљањем свега што се може рециклирати. Након другог се јавила неодољива потреба за смишљањем пошалица које никоме нису смешне - већ само њему.

Шале су типа: "Како ослепити жалузине? Тако што би им се ископале очи!" или "Како ћеш зауставити глад? Тако што ћеш се померити од шведског стола.". Многе од шала записаних у свесци су биле толико неумесне да његова жена није жељела ни да их спомене.. Неуролог Мандез је објаснио како се код таквих пацијената активира центар за ужитке у мозгу сваки пут кад смисле неку шалу. Доживе налет допамина (хемијски је сличан адреналину) и дословце не могу престати да се смеју.

Нажалост за ово стање нема лека, пише ББЦ .

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СНСД

28.03.2016 08:01

Знаци Милорад је стварно болестан?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

30.03.2016 22:56

Ај за мало да умрем од смеха ти снсд си луд нацисто

ОДГОВОРИТЕ