Сијековац: Помен првим жртвама злочина

У Сијековцу код Брода данас ће, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање ослободилачких ратова, бити обиљежене 24 године од страдања девет српских цивила жртава првог злочина на подручју БиХ које су убиле регуларне снаге Хрватске 26. марта 1992. године.

Република Српска 26.03.2016 | 07:59
Сијековац: Помен првим жртвама злочина

"Тог 26. марта 1992. године Србима је послата јасна порука из Сијековца да имају двије могућности - да буду побијени и протјерани са подручја БиХ или да се боре", рекао је помоћник министра за борачко-инвалидске заштиту Републике Српске Душко Милуновић.

Он је навео да су нарочито страдале породице Јована Зечевића, који је убијен у својој кући са своја три сина, те Луке Милошевића који је убијен са своја два сина.Милуновић је додао да су након тога припадници хрватских јединица успоставили страховладу на подручју Брода и његовим приградским насељима, гдје је становништво српске националности било мучено и малтретирано, а жене привођене и силоване, те даване на реверс њиховим војницима, о чему постоје званични документи њиховог команданта позадине Ахмета Чаушевића.

"Ако је било коме нејасно када је почео рат и ко је први почео тај рат, потребно је само да погледа шта се дешавало у Сијековцу 26. марта 1992. године и биће му јасно", истакао је Милуновић.

Он је нагласио да злочинци морају бити кажњени за овакве злочине, додајући да се "нажалост, данас види коме и како се пресуђује".

Милуновић је рекао да су те пресуде донесене још у периоду када је креиран распад Југославије, када су народи и снаге које нису жељели њен распад унапријед осуђени што су се томе супротставили, а то су били Срби.

Извор: СРНА

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бродјан

26.03.2016 07:41

Ту требају доци и Додик, Вучић, Босић, Иванић и његова светост Патријах поклонити се зртвама . Да они казу где и ко је први запоцео рат у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рашо слијепчевић

26.03.2016 10:43

Можеш само маштати о томе. Док су све хрватске и муслиманске странке уједињене и раде за своју националну ствар, код нас ваде очи једни другима и називају се издајницима и криминалцима а јадни нису свјесни да су највећи издајници и криминалци и једни и други. Волио бих лећи у гроб него изаћи на изборе, да дам легитимитет било коме, јер сви само завађају и слуђују народ. Дражи су ми Човић и Бакир него наша багра у Бањалуци и Сарајеву. Нећу више о њима, гаде ми се. А жртвама желим вјечни мир у рајским насељима...

Name

лијан

26.03.2016 10:41

Сјецам се овог злоцина устаског,Бог да их прости!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добри босњанин

26.03.2016 12:01

Нека се Бог смилује дусама невино убијених цивила а зликовце ако не сустигне овоземаљска,сустице Бозија казна јер Он је најмјеродавнији судија свима нама.Ове у лику Додика и Вуцица не би коментарисао,овакви као они су 92-е и увели овај народ у пакао и крвопролице,Њима народ ниста не знаци.

ОДГОВОРИТЕ