Sijekovac: Pomen prvim žrtvama zločina

U Sijekovcu kod Broda danas će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, biti obilježene 24 godine od stradanja devet srpskih civila žrtava prvog zločina na području BiH koje su ubile regularne snage Hrvatske 26. marta 1992. godine.

Republika Srpska 26.03.2016 | 07:59
Sijekovac: Pomen prvim žrtvama zločina

"Tog 26. marta 1992. godine Srbima je poslata jasna poruka iz Sijekovca da imaju dvije mogućnosti - da budu pobijeni i protjerani sa područja BiH ili da se bore", rekao je pomoćnik ministra za boračko-invalidske zaštitu Republike Srpske Duško Milunović.

On je naveo da su naročito stradale porodice Jovana Zečevića, koji je ubijen u svojoj kući sa svoja tri sina, te Luke Miloševića koji je ubijen sa svoja dva sina.Milunović je dodao da su nakon toga pripadnici hrvatskih jedinica uspostavili strahovladu na području Broda i njegovim prigradskim naseljima, gdje je stanovništvo srpske nacionalnosti bilo mučeno i maltretirano, a žene privođene i silovane, te davane na revers njihovim vojnicima, o čemu postoje zvanični dokumenti njihovog komandanta pozadine Ahmeta Čauševića.

"Ako je bilo kome nejasno kada je počeo rat i ko je prvi počeo taj rat, potrebno je samo da pogleda šta se dešavalo u Sijekovcu 26. marta 1992. godine i biće mu jasno", istakao je Milunović.

On je naglasio da zločinci moraju biti kažnjeni za ovakve zločine, dodajući da se "nažalost, danas vidi kome i kako se presuđuje".

Milunović je rekao da su te presude donesene još u periodu kada je kreiran raspad Jugoslavije, kada su narodi i snage koje nisu željeli njen raspad unaprijed osuđeni što su se tome suprotstavili, a to su bili Srbi.

Izvor: SRNA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Brodjan

26.03.2016 07:41

Tu trebaju doci i Dodik, Vučić, Bosić, Ivanić i njegova svetost Patrijah pokloniti se zrtvama . Da oni kazu gde i ko je prvi zapoceo rat u BIH.

ODGOVORITE
Name

rašo slijepčević

26.03.2016 10:43

Možeš samo maštati o tome. Dok su sve hrvatske i muslimanske stranke ujedinjene i rade za svoju nacionalnu stvar, kod nas vade oči jedni drugima i nazivaju se izdajnicima i kriminalcima a jadni nisu svjesni da su najveći izdajnici i kriminalci i jedni i drugi. Volio bih leći u grob nego izaći na izbore, da dam legitimitet bilo kome, jer svi samo zavađaju i sluđuju narod. Draži su mi Čović i Bakir nego naša bagra u Banjaluci i Sarajevu. Neću više o njima, gade mi se. A žrtvama želim vječni mir u rajskim naseljima...

Name

lijan

26.03.2016 10:41

Sjecam se ovog zlocina ustaskog,Bog da ih prosti!!!

ODGOVORITE
Name

dobri bosnjanin

26.03.2016 12:01

Neka se Bog smiluje dusama nevino ubijenih civila a zlikovce ako ne sustigne ovozemaljska,sustice Bozija kazna jer On je najmjerodavniji sudija svima nama.Ove u liku Dodika i Vucica ne bi komentarisao,ovakvi kao oni su 92-e i uveli ovaj narod u pakao i krvoprolice,Njima narod nista ne znaci.

ODGOVORITE