Нова нада: Свијет на корак од лијека за сиду

Стручњаци развили револуционарни метод који разара ДНК вируса у људским Т-лимфоцитима и чини ћелије трајно отпорним на нову заразу.

Свијет 26.03.2016 | 07:44
Нова нада: Свијет на корак од лијека за сиду

Наиме, стручњаци с Медицинског факултета Универзитета Темпл у Филаделфији постигли су невјероватан успјех у борби против ХИВ вируса, и то тако што су развили револуционарни метод који разара ДНК вируса у људским Т-лимфоцитима и чини ћелије трајно отпорним на нову заразу.

Иако је поступак изведен у лабораторији, ради се о обећавајућој процедури која би потенцијално могла заувијек да излијечи све заражене вирусом ХИВ.Покушај лијечења директно на пацијентима тек предстоји, те зато епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који поздравља напоре у лијечењу ХИВ, наглашава да резултате овог истраживања из Филаделфије треба узети с резервом.

- Ова методологија је доста дискутабилна јер оно што се постигне у лабораторији није увек могуће урадити и на живом организму. Зато треба бити објективан и сачекати још неко вријеме, јер је чињеница да вирус ХИВ има неке особине које други вируси немају, односно има једну врло проблематичну особину која у свим досад обављеним истраживањима није до краја објашњена.

Према томе, кад се говори о излијечењу од вируса ХИВ, потребно је бити потпуно сигуран зато што је најтежа ствар кад се болесницима даје лажна нада. Баш зато сам увијек за то да све буде до краја јасно и проверено, а не само лабораторијски испитано - каже Бранислав Тиодоровић за Курир.

Иначе,лијлекови који се данас преписују за заражене од ХИВ покушавају да спријече ширење вируса на здраве Т-лимфоците, али немају никаквог учинка на већ заражене ћелије. Кад пацијенти престану са узимањем лијекова, врло брзо долази до даљег ширења вируса у организму.

Међутим, истраживачи су сад успешно искористили ЦРИСПР/Цас9 механизам, који се све чешће користи за уређивање ДНК у ћелијама, како би елиминисали ХИВ РНК из заражених ћелија.Према њиховим резултатима, који су објављени почетком мјесеца у часопису Нејчер, успјели су да деактивирају кључне дијелове РНК вируса ХИВ без икаквих штетних посљедица по лимфоците, који су потом наставили нормално да расту и да се дијеле.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар