Nova nada: Svijet na korak od lijeka za sidu

Stručnjaci razvili revolucionarni metod koji razara DNK virusa u ljudskim T-limfocitima i čini ćelije trajno otpornim na novu zarazu.

Svijet 26.03.2016 | 07:44
Nova nada: Svijet na korak od lijeka za sidu

Naime, stručnjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta Templ u Filadelfiji postigli su nevjerovatan uspjeh u borbi protiv HIV virusa, i to tako što su razvili revolucionarni metod koji razara DNK virusa u ljudskim T-limfocitima i čini ćelije trajno otpornim na novu zarazu.

Iako je postupak izveden u laboratoriji, radi se o obećavajućoj proceduri koja bi potencijalno mogla zauvijek da izliječi sve zaražene virusom HIV.Pokušaj liječenja direktno na pacijentima tek predstoji, te zato epidemiolog Branislav Tiodorović, koji pozdravlja napore u liječenju HIV, naglašava da rezultate ovog istraživanja iz Filadelfije treba uzeti s rezervom.

- Ova metodologija je dosta diskutabilna jer ono što se postigne u laboratoriji nije uvek moguće uraditi i na živom organizmu. Zato treba biti objektivan i sačekati još neko vrijeme, jer je činjenica da virus HIV ima neke osobine koje drugi virusi nemaju, odnosno ima jednu vrlo problematičnu osobinu koja u svim dosad obavljenim istraživanjima nije do kraja objašnjena.

Prema tome, kad se govori o izliječenju od virusa HIV, potrebno je biti potpuno siguran zato što je najteža stvar kad se bolesnicima daje lažna nada. Baš zato sam uvijek za to da sve bude do kraja jasno i provereno, a ne samo laboratorijski ispitano - kaže Branislav Tiodorović za Kurir.

Inače,lijlekovi koji se danas prepisuju za zaražene od HIV pokušavaju da spriječe širenje virusa na zdrave T-limfocite, ali nemaju nikakvog učinka na već zaražene ćelije. Kad pacijenti prestanu sa uzimanjem lijekova, vrlo brzo dolazi do daljeg širenja virusa u organizmu.

Međutim, istraživači su sad uspešno iskoristili CRISPR/Cas9 mehanizam, koji se sve češće koristi za uređivanje DNK u ćelijama, kako bi eliminisali HIV RNK iz zaraženih ćelija.Prema njihovim rezultatima, koji su objavljeni početkom mjeseca u časopisu Nejčer, uspjeli su da deaktiviraju ključne dijelove RNK virusa HIV bez ikakvih štetnih posljedica po limfocite, koji su potom nastavili normalno da rastu i da se dijele.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar