Анализа: Звезда сад флертује са 3. мјестом и ту нема право на грешку!

Али, Дуда Ивковић је кројач судбине... Црвено-бели у последње две рунде морају да победе Дарушафаку и Цедевиту ако желе на позицију испред Панатинаикоса, али и да се уздају да Ефес може да порази Зелене у последњем колу... Међутим, хоће ли ЦСКА успети да се задржи на врху Групе Ф?

Кошарка 28.03.2016 | 23:30
Анализа: Звезда сад флертује са 3. мјестом и ту нема право на грешку!

Битка за друго место је готово изгубљена, али сада је далеко реалнија прича у борби за трећу позицију.

После тешког пораза у Крансодару кошаркашима Црвене звезде остале су још две прилике да се обезбеди историјско четвртфинале, а за оверу улазнице у пробрано друштво биће довољна само још једна победа. Међутим, како је Панатинаикос у напетој и тесној завршници у Истанбулу савладао недовољно зрелу Дарушафаку, а Бамберг направио велико изненађење и поразио ЦСКА, ситуација на табелама две групе прилично се закомпликовала. Самим тим и Звездин покушај да у Топ 8 избегне управо московску Армију.

Тим Дејана Радоњића је после неуспеха у окршају са Локомотивом пао на четврто место Групе Е, са поразом више од Локоса и Панатинаикоса, а у последња два кола црвено-белима биће потребне рецке против Дарушафаке и Цедевите како би се надали евентуалном скоку на трећу позицију.

Звездина судбина биће одлучена практично у последњем колу и то у утакмици коју ће у Истанбулу одиграти Ефес и ПАО. Под претпоставком да ће Александар Ђорђевић и његови ученици следећег петка лако изаћи на крај против загребачких Витамина, Душан Ивковић могао би са својим тимом скупоцених асова да „одигра“ за Звезду и победом над атинским Зеленима додели Београђанима треће место и врло вероватан дуел са Лаборал Кућом у четвртфиналу.

Али, у случају да Црвена звезда једном омане у последње две утакмице Топ 16 фазе, Панатинаикосу биће довољан још само успех над Цедевитом или Ефесом да сигурно остане испред црвено-белих.

Рачуница је проста, а олакшавајућа околност за стручни штаб српског шампиона биће та што више нема обавезе у Јадранској лиги и моћи ће максимално да се припреми за окршаје са Дарушафаком и Цедевитом. Упркос томе што се из Краснодара враћају тек у петак у 22 часа, Бранко Лазић, Мајк Цирбес, Стефан Јовић и друштво имаће времена до наредног четвртка да се одморе и акумулирају енергију за наредне изазове.

Али, шта је са Групом Ф? После помало изненађујућег подвига Бамберга против московског гиганта ситуација на табели прилично се замрсила. Сада ЦСКА и Лаборал Кућа имају по осам победа и четири пораза и деле прву позицију, с тим што састав Димитриса Итудиса има бољи скор у међусобним окршајима два клуба.

У последња два круга друге фазе Евролиге ЦСКА прво дочекује Жалгирис, а затим гостује посрнулом Олимпијакосу. Док је против играча Шарунаса Јасикевичијуса једино питање којом разликом ће бити уписана победа, у Пиреју могло би да буде врло густо. Јер, грчки црвено-бели теоретски још имају шансу да обезбеде пролаз даље, иако имају пораз више од Бамберга, Барселоне и Реала, али и идентичан скор са Химкијем. У претпоследњој рунди Олимпијакос гостује Химкију у Подмосковљу и ту ће практично бити јасно има ли места за Пирејце у четвртфиналу или не, док би каснији окршај са ЦСКА могао да буде само ствар престижа, или меч одлуке.

Лаборал Кућа има далеко тежи пут до врха. Поред тога што је потребно да ЦСКА још једном омане, клубу из Виторије потребно је и да прво савлада Реал Мадрид на свом терену, а онда и однесе тријумф на гостовању Бамбергу - тиму који је сада озбиљно у игри за четвртфинале.

Дакле, иако се очекивало да слика о потенцијалном распореду учесника у наредној фази буде за нијансу јаснија, тек у фото-финишу.

Црвена звезда је у овом тренутку ближа томе да одигра бар три утакмице против ЦСКА, док би Дуда Ивковић могао да унесе дозу оптимизма и прваку Србије подари лакши пут до Фајнал фора. Наравно, под условом да Лаборал сачува другу позицију. А готово је извесно да ће тако и бити, јер има врло тежак распоред пред собом.

ПОСЛЕДЊА ДВА КОЛА:

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА:

31.03 – Дарушафака код куће
08.04 – Цедевита у гостима

ЛОКОМОТИВА:

31.03 – Уникаха код куће
08.04 – Дарушафака у гостима

ПАНАТИНАИКОС:

01.04 – Цедевита код куће
07.04 – Ефес у гостима

ЦСКА МОСКВА:

01.04 - Жалгирис код куће
08.04 - Олимпијакос у гостима

ЛАБОРАЛ КУЋА:

01.04 - Реал код куће
07.04 - Бамберг у гостима

Коментари / 0

Оставите коментар