Analiza: Zvezda sad flertuje sa 3. mjestom i tu nema pravo na grešku!

Ali, Duda Ivković je krojač sudbine... Crveno-beli u poslednje dve runde moraju da pobede Darušafaku i Cedevitu ako žele na poziciju ispred Panatinaikosa, ali i da se uzdaju da Efes može da porazi Zelene u poslednjem kolu... Međutim, hoće li CSKA uspeti da se zadrži na vrhu Grupe F?

Košarka 28.03.2016 | 23:30
Analiza: Zvezda sad flertuje sa 3. mjestom i tu nema pravo na grešku!

Bitka za drugo mesto je gotovo izgubljena, ali sada je daleko realnija priča u borbi za treću poziciju.

Posle teškog poraza u Kransodaru košarkašima Crvene zvezde ostale su još dve prilike da se obezbedi istorijsko četvrtfinale, a za overu ulaznice u probrano društvo biće dovoljna samo još jedna pobeda. Međutim, kako je Panatinaikos u napetoj i tesnoj završnici u Istanbulu savladao nedovoljno zrelu Darušafaku, a Bamberg napravio veliko iznenađenje i porazio CSKA, situacija na tabelama dve grupe prilično se zakomplikovala. Samim tim i Zvezdin pokušaj da u Top 8 izbegne upravo moskovsku Armiju.

Tim Dejana Radonjića je posle neuspeha u okršaju sa Lokomotivom pao na četvrto mesto Grupe E, sa porazom više od Lokosa i Panatinaikosa, a u poslednja dva kola crveno-belima biće potrebne recke protiv Darušafake i Cedevite kako bi se nadali eventualnom skoku na treću poziciju.

Zvezdina sudbina biće odlučena praktično u poslednjem kolu i to u utakmici koju će u Istanbulu odigrati Efes i PAO. Pod pretpostavkom da će Aleksandar Đorđević i njegovi učenici sledećeg petka lako izaći na kraj protiv zagrebačkih Vitamina, Dušan Ivković mogao bi sa svojim timom skupocenih asova da „odigra“ za Zvezdu i pobedom nad atinskim Zelenima dodeli Beograđanima treće mesto i vrlo verovatan duel sa Laboral Kućom u četvrtfinalu.

Ali, u slučaju da Crvena zvezda jednom omane u poslednje dve utakmice Top 16 faze, Panatinaikosu biće dovoljan još samo uspeh nad Cedevitom ili Efesom da sigurno ostane ispred crveno-belih.

Računica je prosta, a olakšavajuća okolnost za stručni štab srpskog šampiona biće ta što više nema obaveze u Jadranskoj ligi i moći će maksimalno da se pripremi za okršaje sa Darušafakom i Cedevitom. Uprkos tome što se iz Krasnodara vraćaju tek u petak u 22 časa, Branko Lazić, Majk Cirbes, Stefan Jović i društvo imaće vremena do narednog četvrtka da se odmore i akumuliraju energiju za naredne izazove.

Ali, šta je sa Grupom F? Posle pomalo iznenađujućeg podviga Bamberga protiv moskovskog giganta situacija na tabeli prilično se zamrsila. Sada CSKA i Laboral Kuća imaju po osam pobeda i četiri poraza i dele prvu poziciju, s tim što sastav Dimitrisa Itudisa ima bolji skor u međusobnim okršajima dva kluba.

U poslednja dva kruga druge faze Evrolige CSKA prvo dočekuje Žalgiris, a zatim gostuje posrnulom Olimpijakosu. Dok je protiv igrača Šarunasa Jasikevičijusa jedino pitanje kojom razlikom će biti upisana pobeda, u Pireju moglo bi da bude vrlo gusto. Jer, grčki crveno-beli teoretski još imaju šansu da obezbede prolaz dalje, iako imaju poraz više od Bamberga, Barselone i Reala, ali i identičan skor sa Himkijem. U pretposlednjoj rundi Olimpijakos gostuje Himkiju u Podmoskovlju i tu će praktično biti jasno ima li mesta za Pirejce u četvrtfinalu ili ne, dok bi kasniji okršaj sa CSKA mogao da bude samo stvar prestiža, ili meč odluke.

Laboral Kuća ima daleko teži put do vrha. Pored toga što je potrebno da CSKA još jednom omane, klubu iz Vitorije potrebno je i da prvo savlada Real Madrid na svom terenu, a onda i odnese trijumf na gostovanju Bambergu - timu koji je sada ozbiljno u igri za četvrtfinale.

Dakle, iako se očekivalo da slika o potencijalnom rasporedu učesnika u narednoj fazi bude za nijansu jasnija, tek u foto-finišu.

Crvena zvezda je u ovom trenutku bliža tome da odigra bar tri utakmice protiv CSKA, dok bi Duda Ivković mogao da unese dozu optimizma i prvaku Srbije podari lakši put do Fajnal fora. Naravno, pod uslovom da Laboral sačuva drugu poziciju. A gotovo je izvesno da će tako i biti, jer ima vrlo težak raspored pred sobom.

POSLEDNJA DVA KOLA:

CRVENA ZVEZDA:

31.03 – Darušafaka kod kuće
08.04 – Cedevita u gostima

LOKOMOTIVA:

31.03 – Unikaha kod kuće
08.04 – Darušafaka u gostima

PANATINAIKOS:

01.04 – Cedevita kod kuće
07.04 – Efes u gostima

CSKA MOSKVA:

01.04 - Žalgiris kod kuće
08.04 - Olimpijakos u gostima

LABORAL KUĆA:

01.04 - Real kod kuće
07.04 - Bamberg u gostima

Komentari / 0

Ostavite komentar