"Поште Српске" дижу кредит да плате порез

Због немогућности наплате потраживања од буџетских корисника у прошлој години, „Поште Српске“ су планом рада за ову годину предвидјеле да се задуже за пет милиона КМ како би побољшале текућу ликвидност и могле да измирују своје обавезе за порезе и доприносе.

Република Српска 25.03.2016 | 22:54
"Поште Српске" дижу кредит да плате порез

Скупштина акционара овог предузећа данас је усвојила План рада и пословања „Пошта“ за 2016. годину.

У „Поштама“ тврде су кредитно задужење планирали због немогућности наплате потраживања од буџетских корисника у прошлој години, али да је у првом кварталу наплата тих потраживања побољшана тако да можда неће ни бити потребе за узимање кредита.

Међутим „Поште“ су у прошлој години повећале и број запослених са 2.263 на 2.269, док су издвајања за бруто плате и накнаде и остале личне расходе повећана са 39,6 милиона на 39,9 милиона КМ.

У „Поштама“ су за ЦАПИТАЛ рекли да су у току 2015. године имали проблем ликвидности кроз немогућност наплате својих потраживања за пружене услуге буџетским корисницима, што је утицало на кашњење у плаћању пореза и доприноса на лична примања запослених, као и доспјелих обавеза према добављачима.

„Процјењујући да ће исти тренд бити настављен и у 2016. години, „Поште Српске“ су у План пословања за 2016. годину, како би побољшале своју ликвидност, у случају потребе за средствима планирале да подигну дугорочни кредит од пет милиона КМ. Уколико се укаже потреба због лоше наплате потраживања, овим новцем бисмо платили настале обавезе за порезе и доприносе, те доспјеле обавезе према добављачима, а све у циљу смањења кашњења, јер је познато да се због кашњења плаћају камате“, истакли су у „Поштама“.

Директор „Пошта“ Јасминка Кривокућа је за ЦАПИТАЛ рекла да је кредит планиран као резервно рјешење у случају лоше наплате.

„С обзиром да нам наплата засад иде добро и да нам буџет плаћа редовно не пада нам на памет да посежемо за кредитом. Тај кредит смо ставили у план пословања како, у случају потребе за њим, не бисмо морали поново сазивати Скупштину акционара, јер то кошта“, рекла је Кривокућа.

„Поште“ имају вишка радника у канцеларијама

Говорећи о повећању броја запослених, Кривокућа је рекла да они посљедњих година смањују број радника, а да се ово повећање вјероватно односи на раднике који би требали да замијене оне који иду у пензију.

„Ако нам поштар иде у пензију, морамо некога запослити прије тога како би ишао са њим на терен и упознао се са пословима које треба да обавља. Узимамо и волонтере којима плаћамо само топли оброк“, истакла је Кривокућа.

Она је рекла да „Поште“ у неким областима имају вишка радника, а да у неким немају довољно.

„Можда имамо вишка радника у канцеларијама, али шалтерских радника и поштара нема довољно. То је посебно изражено за вријеме годишњих одмора, па људи не могу користи годишњи када желе“, казала је Кривокућа.

Бивши директори иду на нова радна мјеста

Говорећи о седам савјетника које има, Кривокућа је рекла да се ради о бившим извршним директорима који су именовани на ту функцију као прелазно рјешење, док се не именује нова управа.

„Они су и даље радили све послове извршних директора, јер тек 1. априла стартује са радом нова управа, односно четири нова извршна директора. Сваки извршни директор ће морати за свог претходника да нађе радно мјесто и њима ће у року од мјесец дана престати мандат савјетника и вјероватно ће бити распоређени на друга радна мјеста“, казала је Кривокућа.

Извор: Цапитал

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

поштар

25.03.2016 21:38

Ето види, и поше морају да се кредитно задужују. Треба реорганизацију поше изршити, стари модели. Госпођа директорица, незамјенљива......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

26.03.2016 07:56

Битно је србовати

Name

бивши

25.03.2016 21:50

Додикова, СНСД, ДНС, СП економија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нека

25.03.2016 21:57

Неко дође у Зворник у пошту кад је смјена , немају гдје стати и сваки мјесец их је све више и више . Сигурно их је више него што данас грађана уђе у ту пошту .

Name

хих

25.03.2016 23:04

Хоце то тако, када се изгуби монопол, сто се висе иде ка ЕУ, све це мање бити миљеника дрзаве, а колико видим доста других приватних курирских слузби одлицно ради свој посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

26.03.2016 10:08

У БЛ поштанских пословница има готово као кладионица. Празне зврје. А у свакој новој згради по једна нова ниче у приземљу. Ваљда се зна и зашто. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.03.2016 14:02

А највећи дужници буџетске институције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.03.2016 16:27

У Србији Поште имају у понуди и кабловски интернет и телевизију. У нас Поште још увијек у понуди имају диал уп.

ОДГОВОРИТЕ