"Pošte Srpske" dižu kredit da plate porez

Zbog nemogućnosti naplate potraživanja od budžetskih korisnika u prošloj godini, „Pošte Srpske“ su planom rada za ovu godinu predvidjele da se zaduže za pet miliona KM kako bi poboljšale tekuću likvidnost i mogle da izmiruju svoje obaveze za poreze i doprinose.

Republika Srpska 25.03.2016 | 22:54
"Pošte Srpske" dižu kredit da plate porez

Skupština akcionara ovog preduzeća danas je usvojila Plan rada i poslovanja „Pošta“ za 2016. godinu.

U „Poštama“ tvrde su kreditno zaduženje planirali zbog nemogućnosti naplate potraživanja od budžetskih korisnika u prošloj godini, ali da je u prvom kvartalu naplata tih potraživanja poboljšana tako da možda neće ni biti potrebe za uzimanje kredita.

Međutim „Pošte“ su u prošloj godini povećale i broj zaposlenih sa 2.263 na 2.269, dok su izdvajanja za bruto plate i naknade i ostale lične rashode povećana sa 39,6 miliona na 39,9 miliona KM.

U „Poštama“ su za CAPITAL rekli da su u toku 2015. godine imali problem likvidnosti kroz nemogućnost naplate svojih potraživanja za pružene usluge budžetskim korisnicima, što je uticalo na kašnjenje u plaćanju poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, kao i dospjelih obaveza prema dobavljačima.

„Procjenjujući da će isti trend biti nastavljen i u 2016. godini, „Pošte Srpske“ su u Plan poslovanja za 2016. godinu, kako bi poboljšale svoju likvidnost, u slučaju potrebe za sredstvima planirale da podignu dugoročni kredit od pet miliona KM. Ukoliko se ukaže potreba zbog loše naplate potraživanja, ovim novcem bismo platili nastale obaveze za poreze i doprinose, te dospjele obaveze prema dobavljačima, a sve u cilju smanjenja kašnjenja, jer je poznato da se zbog kašnjenja plaćaju kamate“, istakli su u „Poštama“.

Direktor „Pošta“ Jasminka Krivokuća je za CAPITAL rekla da je kredit planiran kao rezervno rješenje u slučaju loše naplate.

„S obzirom da nam naplata zasad ide dobro i da nam budžet plaća redovno ne pada nam na pamet da posežemo za kreditom. Taj kredit smo stavili u plan poslovanja kako, u slučaju potrebe za njim, ne bismo morali ponovo sazivati Skupštinu akcionara, jer to košta“, rekla je Krivokuća.

„Pošte“ imaju viška radnika u kancelarijama

Govoreći o povećanju broja zaposlenih, Krivokuća je rekla da oni posljednjih godina smanjuju broj radnika, a da se ovo povećanje vjerovatno odnosi na radnike koji bi trebali da zamijene one koji idu u penziju.

„Ako nam poštar ide u penziju, moramo nekoga zaposliti prije toga kako bi išao sa njim na teren i upoznao se sa poslovima koje treba da obavlja. Uzimamo i volontere kojima plaćamo samo topli obrok“, istakla je Krivokuća.

Ona je rekla da „Pošte“ u nekim oblastima imaju viška radnika, a da u nekim nemaju dovoljno.

„Možda imamo viška radnika u kancelarijama, ali šalterskih radnika i poštara nema dovoljno. To je posebno izraženo za vrijeme godišnjih odmora, pa ljudi ne mogu koristi godišnji kada žele“, kazala je Krivokuća.

Bivši direktori idu na nova radna mjesta

Govoreći o sedam savjetnika koje ima, Krivokuća je rekla da se radi o bivšim izvršnim direktorima koji su imenovani na tu funkciju kao prelazno rješenje, dok se ne imenuje nova uprava.

„Oni su i dalje radili sve poslove izvršnih direktora, jer tek 1. aprila startuje sa radom nova uprava, odnosno četiri nova izvršna direktora. Svaki izvršni direktor će morati za svog prethodnika da nađe radno mjesto i njima će u roku od mjesec dana prestati mandat savjetnika i vjerovatno će biti raspoređeni na druga radna mjesta“, kazala je Krivokuća.

Izvor: Capital

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

poštar

25.03.2016 21:38

Eto vidi, i poše moraju da se kreditno zadužuju. Treba reorganizaciju poše izršiti, stari modeli. Gospođa direktorica, nezamjenljiva......

ODGOVORITE
Name

Top

26.03.2016 07:56

Bitno je srbovati

Name

bivši

25.03.2016 21:50

Dodikova, SNSD, DNS, SP ekonomija.

ODGOVORITE
Name

neka

25.03.2016 21:57

Neko dođe u Zvornik u poštu kad je smjena , nemaju gdje stati i svaki mjesec ih je sve više i više . Sigurno ih je više nego što danas građana uđe u tu poštu .

Name

hih

25.03.2016 23:04

Hoce to tako, kada se izgubi monopol, sto se vise ide ka EU, sve ce manje biti miljenika drzave, a koliko vidim dosta drugih privatnih kurirskih sluzbi odlicno radi svoj posao...

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

26.03.2016 10:08

U BL poštanskih poslovnica ima gotovo kao kladionica. Prazne zvrje. A u svakoj novoj zgradi po jedna nova niče u prizemlju. Valjda se zna i zašto. Nažalost.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.03.2016 14:02

A najveći dužnici budžetske institucije...

ODGOVORITE
Name

Direkt

26.03.2016 16:27

U Srbiji Pošte imaju u ponudi i kablovski internet i televiziju. U nas Pošte još uvijek u ponudi imaju dial up.

ODGOVORITE