Тајна: Шта се крије у Керијевом коферу?

Трећи посјета америчког државног секретара Џона Керија Москви у посљедњих годину дана изазвала је велику пажњу руских и свјетских медија. Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова објелоданила је најпопуларнија питања која су посљедњих сати стизала од свјетских медија, али је истовремено открила „инсајдерску“ информацију да се руски шеф дипломатије Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре појавио носећи цедуљицу, а Кери фасциклу.

Свијет 25.03.2016 | 22:49
Тајна: Шта се крије у Керијевом коферу?

„Временски су говорили исто“, написала је Захарова на свом профилу на Фејсбуку, поткрепљујући своје ријечи фотографијом.

Новинаре је, према њеним ријечима, највише занимало колико је новца Кери донио у коферу који је носио када је излазио из авиона.

Шта је у њему било, ако није новац? Да ли се у коферу или у футроли од гитаре може изнијети Савченкова? Шта је Кери (за рођендан) поклонио Лаврову, ако није гитару?

На почетку разговора са Керијем руски предсједник Владимир Путин је обратио пажљу на чињеницу да је амерички државни секретар сам изнио своје ствари из авиона, и нашалио се да је „донио новац за трговање са Русијом“.

Шта ће Керију гитара у Москви?

„Када сам видио да излазите из авиона и да сами носите своје ствари, мало сам се узнемирио. С једне стране, то је демократски, а с друге стране, мислим: мора да је у САД веома лоша ситуација, чак нема никог да помогне државном секретару да изнесе кофер.

Затим сам размислио: можда је у том коферу нешто вриједно што нисте могли другима да повјерите. Изгледа да сте новац донијели, вјероватно да бисте боље са нама трговали о кључним питањима“, нашалио се Путин.

Кери је обећао Путину да ће му показати шта има у коферу током сусрета у „четири ока“.

„Мислим да ц́е вас то изненадити. Биће то пријатно изненађење“, надовезао се Кери.

Касније је, међутим, одбио да новинарима открије тајну шта садржи његов кофер.

„То је тајна. Само предсједник Путин и ја знамо шта се тамо налази“, рекао је Кери.

Случај — гитара

Кери је у Москву стигао са гитаром. Новинари су одамах почели да нагађају да ли је то рођендански поклон за руског шефа дипломатије.

Енигму је ријешила — Захарова.

„Откривам тајну гитаре коју је у рукама изнио члан америчке делегације након слијетања државног секретара САД у Москви. Нас су затрпали питањима да ли је она поклон Сергеју Лаврову за рођендан. Није. То је лична гитара Џ. Керија, коју он носи свуда по свијету“, написала је Захарова на свом профилу.

Кери је касније потврдио њене ријечи — због љубави према музици, он се од гитаре готово не одваја чак ни на путовањима.

„Што се тиче моје гитаре, ја је носим увијек са собом. Када имам прилику да вјежбам, а потребно ми је да вјежбам много, трудим се да то и радим“, открио је амерички дипломата.

Кери је рекао да је гитару почео да свира још у школи, а да се на Јутјуб могу наћи снимци како је свирао са својим малим џез-бендом у гаражи.

„То, наравно, није баш квалитетна музика, али ја се трудим да свирам само за себе“, додао је он.

Рођенданска честитка

Шта је Кери поклонио Лаврову за рођендан није објелодањено, али честитка није изостала.

„Надам се да ће наш данашњи разговор бити успјешан. Желим да искористим овај тренутак да ти честитам рођендан. Надам се да ц́е ти овај датум дати додатну мудрост у нашем разговору. Са 39 година изгледаш одлично“, рекао је Кери.
Лавров се захвалио на честиткама и шаљиво одговорио: „Џоне, хвала, али ако се мудрост мјери бројем рођендана, онда вас не могу сустићи“, рекао је Лавров.

Америчка делегација је те ријечи дочекала са осмијехом.

„Све док поштујете старије“, доскочио је Кери Лаврову. Лавров је 21. марта прославио 66. рођендан, док је Кери крајем прошле године напунио 72 године.

Без Русије нема рјешења

Кери се у Москви састао са Путином, Лавровим и космонаутима. Разговор са руским предсједником трајао је четири сата, а на дневном реду била су сва кључна међународна питања — ситуација у Сирији, криза у Украјини, проблеми који су у вези са против-ракетном одбраном и са споразумом о ракетама средњег и малог домета, као и са ширењем НАТО-а.

Кери је оцијенио да су разговори са Путином и Лавровим били „продуктивни“. Посљедњи догађаји у геополитичкој арени показали су да је без учешц́а Русије немогуц́е ријешити било који проблем, и да управо Москва помаже да се пронађу дипломатска рјешења проблема или да се напори страна усмјере у конструктивном правцу. Због тога није изненађујуц́е што је амерички државни секретар постао чест гост у руској престоници.

Извор: Спутњик

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рус

25.03.2016 18:29

Колико се сјецам недавно је Америцки предсједник изјавио да је Русија ниста друго до регионална сила.Питам се због цега промјенисе прицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

25.03.2016 19:17

Док се Американци и Руси шале или свађају на свој или туђи рачун погодбе њиховог договора или неспоразума плаћају мале државе и народи!

Name

зумба

25.03.2016 18:48

Бас романтицно,који цинизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дис-Ракијо, мајко

25.03.2016 19:49

Донио му домацу ракију, 20 литара

ОДГОВОРИТЕ
Name

1:1

25.03.2016 19:53

Па јел могуце да не видите да су Амери и Руси најбољи пријатељи.Американци су испробавали Томахавк ракете на Србији а за то вријеме Руси ни а да казу.Сад Руси испробавали нови авион у Сирији и Амери ниста 1:1.Сад сједе и узивају уз вотку и гитару а ми само лупај по тастатури које веци или ко је јаци или си за овог или оног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демократски

26.03.2016 06:18

Шта могу донети као исвима осталима.Ја мислим демократски пакет мера за укидање слободе и поробљавања.

ОДГОВОРИТЕ