Tajna: Šta se krije u Kerijevom koferu?

Treći posjeta američkog državnog sekretara Džona Kerija Moskvi u posljednjih godinu dana izazvala je veliku pažnju ruskih i svjetskih medija. Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova objelodanila je najpopularnija pitanja koja su posljednjih sati stizala od svjetskih medija, ali je istovremeno otkrila „insajdersku“ informaciju da se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare pojavio noseći ceduljicu, a Keri fasciklu.

Svijet 25.03.2016 | 22:49
Tajna: Šta se krije u Kerijevom koferu?

„Vremenski su govorili isto“, napisala je Zaharova na svom profilu na Fejsbuku, potkrepljujući svoje riječi fotografijom.

Novinare je, prema njenim riječima, najviše zanimalo koliko je novca Keri donio u koferu koji je nosio kada je izlazio iz aviona.

Šta je u njemu bilo, ako nije novac? Da li se u koferu ili u futroli od gitare može iznijeti Savčenkova? Šta je Keri (za rođendan) poklonio Lavrovu, ako nije gitaru?

Na početku razgovora sa Kerijem ruski predsjednik Vladimir Putin je obratio pažlju na činjenicu da je američki državni sekretar sam iznio svoje stvari iz aviona, i našalio se da je „donio novac za trgovanje sa Rusijom“.

Šta će Keriju gitara u Moskvi?

„Kada sam vidio da izlazite iz aviona i da sami nosite svoje stvari, malo sam se uznemirio. S jedne strane, to je demokratski, a s druge strane, mislim: mora da je u SAD veoma loša situacija, čak nema nikog da pomogne državnom sekretaru da iznese kofer.

Zatim sam razmislio: možda je u tom koferu nešto vrijedno što niste mogli drugima da povjerite. Izgleda da ste novac donijeli, vjerovatno da biste bolje sa nama trgovali o ključnim pitanjima“, našalio se Putin.

Keri je obećao Putinu da će mu pokazati šta ima u koferu tokom susreta u „četiri oka“.

„Mislim da će vas to iznenaditi. Biće to prijatno iznenađenje“, nadovezao se Keri.

Kasnije je, međutim, odbio da novinarima otkrije tajnu šta sadrži njegov kofer.

„To je tajna. Samo predsjednik Putin i ja znamo šta se tamo nalazi“, rekao je Keri.

Slučaj — gitara

Keri je u Moskvu stigao sa gitarom. Novinari su odamah počeli da nagađaju da li je to rođendanski poklon za ruskog šefa diplomatije.

Enigmu je riješila — Zaharova.

„Otkrivam tajnu gitare koju je u rukama iznio član američke delegacije nakon slijetanja državnog sekretara SAD u Moskvi. Nas su zatrpali pitanjima da li je ona poklon Sergeju Lavrovu za rođendan. Nije. To je lična gitara Dž. Kerija, koju on nosi svuda po svijetu“, napisala je Zaharova na svom profilu.

Keri je kasnije potvrdio njene riječi — zbog ljubavi prema muzici, on se od gitare gotovo ne odvaja čak ni na putovanjima.

„Što se tiče moje gitare, ja je nosim uvijek sa sobom. Kada imam priliku da vježbam, a potrebno mi je da vježbam mnogo, trudim se da to i radim“, otkrio je američki diplomata.

Keri je rekao da je gitaru počeo da svira još u školi, a da se na Jutjub mogu naći snimci kako je svirao sa svojim malim džez-bendom u garaži.

„To, naravno, nije baš kvalitetna muzika, ali ja se trudim da sviram samo za sebe“, dodao je on.

Rođendanska čestitka

Šta je Keri poklonio Lavrovu za rođendan nije objelodanjeno, ali čestitka nije izostala.

„Nadam se da će naš današnji razgovor biti uspješan. Želim da iskoristim ovaj trenutak da ti čestitam rođendan. Nadam se da će ti ovaj datum dati dodatnu mudrost u našem razgovoru. Sa 39 godina izgledaš odlično“, rekao je Keri.
Lavrov se zahvalio na čestitkama i šaljivo odgovorio: „Džone, hvala, ali ako se mudrost mjeri brojem rođendana, onda vas ne mogu sustići“, rekao je Lavrov.

Američka delegacija je te riječi dočekala sa osmijehom.

„Sve dok poštujete starije“, doskočio je Keri Lavrovu. Lavrov je 21. marta proslavio 66. rođendan, dok je Keri krajem prošle godine napunio 72 godine.

Bez Rusije nema rješenja

Keri se u Moskvi sastao sa Putinom, Lavrovim i kosmonautima. Razgovor sa ruskim predsjednikom trajao je četiri sata, a na dnevnom redu bila su sva ključna međunarodna pitanja — situacija u Siriji, kriza u Ukrajini, problemi koji su u vezi sa protiv-raketnom odbranom i sa sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa, kao i sa širenjem NATO-a.

Keri je ocijenio da su razgovori sa Putinom i Lavrovim bili „produktivni“. Posljednji događaji u geopolitičkoj areni pokazali su da je bez učešća Rusije nemoguće riješiti bilo koji problem, i da upravo Moskva pomaže da se pronađu diplomatska rješenja problema ili da se napori strana usmjere u konstruktivnom pravcu. Zbog toga nije iznenađujuće što je američki državni sekretar postao čest gost u ruskoj prestonici.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rus

25.03.2016 18:29

Koliko se sjecam nedavno je Americki predsjednik izjavio da je Rusija nista drugo do regionalna sila.Pitam se zbog cega promjenise pricu!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

25.03.2016 19:17

Док се Американци и Руси шале или свађају на свој или туђи рачун погодбе њиховог договора или неспоразума плаћају мале државе и народи!

Name

zumba

25.03.2016 18:48

Bas romanticno,koji cinizam.

ODGOVORITE
Name

Dis-Rakijo, majko

25.03.2016 19:49

Donio mu domacu rakiju, 20 litara

ODGOVORITE
Name

1:1

25.03.2016 19:53

Pa jel moguce da ne vidite da su Ameri i Rusi najbolji prijatelji.Amerikanci su isprobavali Tomahavk rakete na Srbiji a za to vrijeme Rusi ni a da kazu.Sad Rusi isprobavali novi avion u Siriji i Ameri nista 1:1.Sad sjede i uzivaju uz votku i gitaru a mi samo lupaj po tastaturi koje veci ili ko je jaci ili si za ovog ili onog.

ODGOVORITE
Name

demokratski

26.03.2016 06:18

Šta mogu doneti kao isvima ostalima.Ja mislim demokratski paket mera za ukidanje slobode i porobljavanja.

ODGOVORITE