Колико траје технички пријем лабораторије?

Реконструисана и најсавременије опремљена лабораторија за дијагностику туберкулозе у Институту за јавно здравство Српске не ради, иако је отворена прије 17 мјесеци. То су дјелимично признали и у Институту, јер тврде да проблем не постоји и да се дијагностика одвија редовно, а да реконструисана лабораторија није почела са радом због техничких детаља.

Република Српска 25.03.2016 | 22:54
Колико траје технички пријем лабораторије?

Лабораторија нивоа три биосигурности за дијагностику туберкулозе није у употреби 17 мјесеци, након што је свечано промовисана у октобру 2014. године. То су БН телевизији потврдили из Института за јавно здравство Републике Српске, али су у овој институцији тврдили да је лабораторија у техничком пријему. Начелник Службе за микробиологију Института увјерава да проблем не постоји.

Извори БН телевизије тврде да реконструисана лабораторија не ради. Из Института су одговорили да је лабораторија у фази провјере, иако је у октобру 2014. свечано промовисана и тада је јасно речено да се пушта у рад. Реконструисана лабораторија за дијагностику туберкулозе финансирана је новцем УН-овог развојног програма чија је вриједност око милион марака.

"Развојни програм Уједињених нација донирао је средства за рехабилитацију постојеће лабораторије за дијагностику туберкулозе при Институту за јавно здравство Републике Српске, као и опрему за дијагностику туберкулозе. Према нашим сазнањима, донирана опрема се користи у складу са намјеном, односно процес дијагностике узорака тече неометано", рекли су из УНДП-а.

Реконструисана лабораторија за дијагностику туберкулозе требало је, према најавама од прије готово двије године, да омогући дијагностику за дан, што би знатно унаприједило борбу против ове болести у Републици Српској.

 

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

САСА

25.03.2016 18:38

ОВДЈЕ СВАКИ КОМЕНТАР ЈЕ СУВИШАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.03.2016 18:45

Пери-дери марке, доларе, евре...домаћи и странци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуqу

25.03.2016 21:25

Они су значи УНДП као донатора обавијестили да се "опрема користи у складу са намјеном, односно процес дијагностике узорака тече неометано.." Каква ниска и приземна лаж, превара и обмана.

ОДГОВОРИТЕ