Koliko traje tehnički prijem laboratorije?

Rekonstruisana i najsavremenije opremljena laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze u Institutu za javno zdravstvo Srpske ne radi, iako je otvorena prije 17 mjeseci. To su djelimično priznali i u Institutu, jer tvrde da problem ne postoji i da se dijagnostika odvija redovno, a da rekonstruisana laboratorija nije počela sa radom zbog tehničkih detalja.

Republika Srpska 25.03.2016 | 22:54
Koliko traje tehnički prijem laboratorije?

Laboratorija nivoa tri biosigurnosti za dijagnostiku tuberkuloze nije u upotrebi 17 mjeseci, nakon što je svečano promovisana u oktobru 2014. godine. To su BN televiziji potvrdili iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ali su u ovoj instituciji tvrdili da je laboratorija u tehničkom prijemu. Načelnik Službe za mikrobiologiju Instituta uvjerava da problem ne postoji.

Izvori BN televizije tvrde da rekonstruisana laboratorija ne radi. Iz Instituta su odgovorili da je laboratorija u fazi provjere, iako je u oktobru 2014. svečano promovisana i tada je jasno rečeno da se pušta u rad. Rekonstruisana laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze finansirana je novcem UN-ovog razvojnog programa čija je vrijednost oko milion maraka.

"Razvojni program Ujedinjenih nacija donirao je sredstva za rehabilitaciju postojeće laboratorije za dijagnostiku tuberkuloze pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i opremu za dijagnostiku tuberkuloze. Prema našim saznanjima, donirana oprema se koristi u skladu sa namjenom, odnosno proces dijagnostike uzoraka teče neometano", rekli su iz UNDP-a.

Rekonstruisana laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze trebalo je, prema najavama od prije gotovo dvije godine, da omogući dijagnostiku za dan, što bi znatno unaprijedilo borbu protiv ove bolesti u Republici Srpskoj.

 

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SASA

25.03.2016 18:38

OVDJE SVAKI KOMENTAR JE SUVIŠAN.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.03.2016 18:45

Peri-deri marke, dolare, evre...domaći i stranci...

ODGOVORITE
Name

Ququ

25.03.2016 21:25

Oni su znači UNDP kao donatora obavijestili da se "oprema koristi u skladu sa namjenom, odnosno proces dijagnostike uzoraka teče neometano.." Kakva niska i prizemna laž, prevara i obmana.

ODGOVORITE