Видео - Жртва ''Кројфовог окрета'': Памтим сваки детаљ!

Чувеног дриблинга Јохана Кројфа на Светском првенству 1974. године наново ће гледати сви који фудбал воле.

Фудбал 27.03.2016 | 22:00
Видео - Жртва ''Кројфовог окрета'': Памтим сваки детаљ!

Жртва легендарног 'Кројфовог окрета' био је Јан Олсон, 32-годишњи десни бек репрезентације Шведске.

“После утакмице гледао сам се са саиграчима – они су почели да се смеју, а и ја за њима. Смејао сам се тада, а и сада, било је смешно, био је играч светске класе“, рекао је Олсон реагујући на смрт Јохана Кројфа.

“Ја сам давао свој максимум, али нисам био првокласан играч. Заједно смо се у свлачионици смејали јер смо знали какав је играч – шта смо друго могли да радимо?“, додао је Олсон.

Швеђанин каже да је много пута погледао чувени детаљ.

“И даље не разумем како је то извео, фантастична минијатура. Мислио сам да ћу узети лопту, и даље не разумем. Сваки пут када погледам снимак, увек мислим да ћу узети лопту, сигуран сам то у моменту када се он спрема да је шутне, али сваки пут ме изненади. Волим све што је део тог тренутка“.

Меч је завршен без голова – Шведска је прошла даље и испала у следећој рунди, а Холандија је постала вицешампион света.

“После меча сам му честитао – то је морало да се уради, иако је било 0:0“.

Олсон и Кројф сусрели су се још три пута – Холандија је декласирала Шведску 5:1 те исте године, уз Кројфов гол, а два пута су играли и на клупском нивоу.

“После тога бих сваки пут када он прими лопту помислио: ’Молим те, немој то да урадиш поново’. Мислим да сам и тада знао да ће то постати чувен тренутак, многи су ми после говорили: ’Хајде уради то са мном, оно са Кројфом’. И ја то урадим јер сам поносан што сам био тамо – и моји родитељи тога се сећају. Играо сам врхунски фудбал 18 година и никада нисам искусио тако нешто“.

Олсон признаје да му је жао што после није тражио Кројфов дрес, али додаје да му ништа друго није потребно с те утакмице.

“Немам ни фотографије, не желим их, свега се сећам у свом срцу и у мислима. Имам то сећање и сваког дана када мислим о фудбалу, мислим и о Кројфу. Имао сам задовољство да га упознам – велики играч, тренер и господин, мислим да је имао све“, закључио је Олсон.

Коментари / 0

Оставите коментар