Video - Žrtva ''Krojfovog okreta'': Pamtim svaki detalj!

Čuvenog driblinga Johana Krojfa na Svetskom prvenstvu 1974. godine nanovo će gledati svi koji fudbal vole.

Fudbal 27.03.2016 | 22:00
Video - Žrtva ''Krojfovog okreta'': Pamtim svaki detalj!

Žrtva legendarnog 'Krojfovog okreta' bio je Jan Olson, 32-godišnji desni bek reprezentacije Švedske.

“Posle utakmice gledao sam se sa saigračima – oni su počeli da se smeju, a i ja za njima. Smejao sam se tada, a i sada, bilo je smešno, bio je igrač svetske klase“, rekao je Olson reagujući na smrt Johana Krojfa.

“Ja sam davao svoj maksimum, ali nisam bio prvoklasan igrač. Zajedno smo se u svlačionici smejali jer smo znali kakav je igrač – šta smo drugo mogli da radimo?“, dodao je Olson.

Šveđanin kaže da je mnogo puta pogledao čuveni detalj.

“I dalje ne razumem kako je to izveo, fantastična minijatura. Mislio sam da ću uzeti loptu, i dalje ne razumem. Svaki put kada pogledam snimak, uvek mislim da ću uzeti loptu, siguran sam to u momentu kada se on sprema da je šutne, ali svaki put me iznenadi. Volim sve što je deo tog trenutka“.

Meč je završen bez golova – Švedska je prošla dalje i ispala u sledećoj rundi, a Holandija je postala vicešampion sveta.

“Posle meča sam mu čestitao – to je moralo da se uradi, iako je bilo 0:0“.

Olson i Krojf susreli su se još tri puta – Holandija je deklasirala Švedsku 5:1 te iste godine, uz Krojfov gol, a dva puta su igrali i na klupskom nivou.

“Posle toga bih svaki put kada on primi loptu pomislio: ’Molim te, nemoj to da uradiš ponovo’. Mislim da sam i tada znao da će to postati čuven trenutak, mnogi su mi posle govorili: ’Hajde uradi to sa mnom, ono sa Krojfom’. I ja to uradim jer sam ponosan što sam bio tamo – i moji roditelji toga se sećaju. Igrao sam vrhunski fudbal 18 godina i nikada nisam iskusio tako nešto“.

Olson priznaje da mu je žao što posle nije tražio Krojfov dres, ali dodaje da mu ništa drugo nije potrebno s te utakmice.

“Nemam ni fotografije, ne želim ih, svega se sećam u svom srcu i u mislima. Imam to sećanje i svakog dana kada mislim o fudbalu, mislim i o Krojfu. Imao sam zadovoljstvo da ga upoznam – veliki igrač, trener i gospodin, mislim da je imao sve“, zaključio je Olson.

Komentari / 0

Ostavite komentar