Зауставити политичку злоупотребу пресуде

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у Бањалуци је одржао конференцију за новинаре поводом пресуде Радовану Караџићу.

Босна и Херцеговина 25.03.2016 | 22:52
Зауставити политичку злоупотребу пресуде

На самом почетку извинио се присутнима на скученом простору јер, како каже, "неке друге личности имају просторије за које мисле да их не требају дијелити с Иванићем."

Пресс конференција је сазвана након пресуде Радовану Караџићу, а Младен Иванић је сматрао да треба изнијети ставове.

"Очекивао сам да ће прича бити пуно другачија него што је испала. Одлуке Хашког трибунала не доприносе смиривању прилика у БиХ него радикализацији. Умјесто да дође до релаксације политичких прилика, долази се до тензија и већих подјела унутар БиХ.

Остаје велико питање на које Хашки суд није дао одговор и неће дати јер се гаси. То питање гласи зашто нико озбиљно није осуђен за злочине над Србима. То ће произвести дубоко незадовољство у српском народу и бити кориштено, посебно код радикалних бошњачких странака. Тиме се оцјена ратних злочина у БиХ никада неће завршити", рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ је изразио наду да ће Трибунал врло брзо престати постојати, а да ће се сви у БиХ сами вратити процесу помирења.

"Нећу пуно коментарисати пресуду, јер ће доћи и другостепена. Одбрана има широк простор да са пуно аргумената тражи промјену пресуде и не бих био изненађен да се то деси.

Најважније да се политичка злоупотреба ове пресуде заустави. Охрабрују поруке кључних личности из Федерације БиХ, али обесхрабрује ријечник невладиних институција које беспотребно дижу тензије. Такође радују реакције обичних људи и то је у цјелини релативно позитивно", поручио је Иванић.

"Мислим да су грађани мудро реаговали и да није било окупљања, али је било емоција код многих грађана. Свака оваква одлука ће производити сукобе и тензије. Људи су различито доживјели пресуду и надам се да ће ово једном отићи у историју."

Он је нагласио да је обавеза Српске да породици Караџић стави на располагање ресурсе који су потребни, "јер колико год Суд говори о индивидуалној одговорности постоје снаге у БиХ које те индивидуане случајеве желе претворити у опште."

На питање да ли ово може пореметити ситуацију у ентитету Република Српска, Иванић је то одбацио.

"Република Српска је потпуно стабилна и сигурна. Многи би прижељкивали да није тако. Ову пресуду нико не може користити за то да јача своју позицију. Српска је реалност и више се неће мијењати. Тога је свјесна Европска унија и Међународна заједница и зато нико није тражио промјене устава и отворен нам је пут према ЕУ. Не постоје ни политичке снаге у ФБиХ које би смјеле поставити питање опстанка Републике Српске", казао је Иванић и додао да није било еуфорије каква се очекивала међу битним политичким факторима у ФБиХ.

Извор: Н1

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Маша

25.03.2016 13:12

Република Српска је уставна категорија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

25.03.2016 14:10

Пратис ли ти Иваницу медије из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

25.03.2016 17:14

Који си ти Миш да га то питаш.

Name

зумба

25.03.2016 14:21

Јадан он,ваљда има толико година да схвати да ни политицари,тузиоци,адвокати,браниоци цак ни судије појединацно не одлуцује,него суд.Ста би се десило кад би неко ко је осудјен тврдио да не призна суд,и то медјународни,јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА БОЉИТАК

25.03.2016 14:23

МА ДАЈ СТА ПЛАСИТЕ НАРОД НИСТА НЕМОЗЕ ПРОМИЈЕНИТИ ГРАНИЦЕ УНУТАР БИХ ОСИМ ДОГОВОРА,САМО НАМ ВИ ПОЛИТИЦАРИ КОЈИ ВЛАДАТЕ ЦИЈЕЛОМ БИХ И ЕНТИТЕТИМА, РЕЦИТЕ КАД ОДЛАЗИТЕ СА СЦЕНЕ ДА СЕ НАРОДИ У ЦИЈЕЛОЈ БИХ ОДМОРЕ ОД ВАС РАТА И ПЉАЦКЕ,СВИ СТЕ ВИ ОСТАВСТИНА ОНОГА СТО НЕВАЉА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

25.03.2016 14:30

Засто се онда морају зауставити ако непостоје??? Засто вец 20 година прицате исту прицу,ја сам градјанин Српске и немама ниста од ње. Ми владамо вец 20 година и све нам је горе и горе,није нам ЕУ и федерација крива за такво ,сворц ,стање. Постоји ли Република Српска да се мазе по хљебу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ок

26.03.2016 09:23

Бас тако јаране!

Name

борац

25.03.2016 14:43

Окупљања су код нас у РС законом забрањена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

25.03.2016 14:47

Народу је до гусе а сама пресуда је политицки цин и пресуде и коментара наси политицара за неколико дана о томе се неце висе ни прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас Разума

25.03.2016 14:50

Ја опет морам подсјетити на историске цињенице о нама Србима..Ми смо убили Цара Лазара,Ми смо издали Обреновица на Косову односно Вук Бранковиц,Ми смо издали Милосевица И предали Хагу,Ми смо издали Сесеља,Карадзица,Младица И предали Хагу,Ми смо издали Крајину И оставили је на цедилу,ми смо продали Косово, И стотине других примера само доказује где је нас непријатељ...У нама самима ,цувајмо се ми себе И нико нам ниста не мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.03.2016 18:10

За глас разума Мало си помијешао срвари, то што си наброја је све одрађено од Срба из Србије у којима нисмо ми из РС учествовали. Наше се знало да у рату бранимо РС и Србију а Хагу сте изручивали ви из Србије.

Name

ОО7

25.03.2016 15:02

Капитално је да Савез за Промене одбрани евентуалне нападе из федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дикси

25.03.2016 17:39

Јеси ли гледо ста бакир казе у вези пресуде ако ниси погледај па онда реци да неко брани интересе из федерације.

Name

ре зумба

25.03.2016 15:14

Не излази на сунце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

25.03.2016 15:17

Да би се придоњело смирењу тензија треба све који су на суду за ратне злоцине пустити куци. Тако да нам мир завлада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

25.03.2016 15:41

Поздрав и подрска за Иваниц др. Младена. Само мудро,стабилно и сигурно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Пале

25.03.2016 16:14

Подршка нашем Председнику проф .др Младену Иванићу,најбољем политицару,господину и превасходно цовјеку који је увјек давао коректне изјаве ,па тако и сада.Све што је рекао је апсолутно у праву јер је Гдин Иванић са 318000 гласова,глас српског народа и то треба поштовати.Коректна разумна и умјерена изјава,баш онаква каква и треба да буде.Поззз са Пала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл94

25.03.2016 16:16

Једино исправно и тацно сто се мозе реци. Као и обицно једини прави политицар и лидер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

25.03.2016 19:29

" То је један мали народ који је слободу платио милионима мушких глава. Срби не признају никакве газде." - Е. К. Први пут у српској историји имамо републику са друге стране Дрине. Републику која је уставна категорија и као таква многима смета. Често оспоравана, нападана, Република Српска је ипак бастион српства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

25.03.2016 20:23

За своја лапрдања и подвале народу, политичари имају плате и до 7000КМ плус доприноси. Луди народе, до кад ћеш пристајати бити стока!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

26.03.2016 03:51

Па највеца еуфорија је од српске стране. Сви зале Расу, од попова до политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана Радман

26.03.2016 05:59

Све супер, ал гдје су сви они протјерани градјани са територија данашњег ентитета? Као и са подручја ФБиХ? Ово је глупост више слушати. Изјава је дјеломично тачна. Господин Иванић је до сада био врло коректан, најбоље да се не огласава и спушта на ниво човјека који је својом идеологијом упропастио све по реду од босанских Муслимана, Срба, Хрвата и свих други мањина у Босни и Херцеговини, те нанио највећу "Љагу" на Србе у читавој историји до сада. Главни иницијатор овог проблема се извукао наводно природном смрћу, јер је унапријед знао како це се извући а нас ко је.е.! Све док Срби буду тврдили како тврде да је настала Република Српска "како није", "нема бољег живота"! На лажима се не гради будучност!

ОДГОВОРИТЕ