Овако вам тијело поручује да уносите више витамина

Када ваше тело покушава нешто да вам поручи, рецимо, да вам недостају неки витамини или минерали, некада шаље чудне сигнале.

Здравље 25.03.2016 | 12:30
Овако вам тијело поручује да уносите више витамина

Представљамо вам пет необичних упозорења да вам недостају неки витамини и минерали.

Пукотине у угловима усана

Недостају сам гвожђе, цинк и витамини Б групе као Б2, Б3 и Б12. Проблем можете решити ако исхрану обогатите рибом, живинским месом, парадајзом, блитвом, кикирикијем и махунаркама. Апсорпција гвожђа је боља ако уносите довољно витамина Ц, па поменуте намирнице комбинујте са броколијем, паприком, кељом и карфиолом.

Црвени осип на лицу и опадање косе

Биотин (Б7) познат је као витамин косе. Иако ваше тело може ад складишти витамине растворљиве у мастима, попут А, Д, Е и К, не може да чува резерве већине витамина из Б групе, који су растворљиви у води.

Исхрану би требало да обогатите јајима (обавезно термички обрађеним!), лососом, печуркама, карфиолом, орашастим и бобичастим плодовима, као и бананама.

Црвене или беле бубуљице на образима, бутинама и рукама

Недостају вам есенцијалне масне киселине и витамини А и Д. Овај проблем можете решити, ако обогатите исхрану морском рибом и орашастим плодовима попут ораха и бадема и семенкама као што су ланене и хељдине.

За витамин А, “навалите” на зелено лиснато поврће и шаргарепу и паприке, док вам Д витамин може обезбедити сунчева светлост или суплемент.

Трњење и укоченост руку, стопала или других делова тела

Недостају вам витамини Б групе (Б9, Б6 и Б12). Могуће је да поменуте симптоме прати и анксиозност, депресија, анемија и хронични умор. Уколико се препознајете у овим симптомима, посегните за спанаћем, цвеклом, махунаркама, јајима, морским плодовима и живинском месу.

Грчеви у мишићима

Недостају вам магнезијум, калцијум и калијум. Нарочито сте у ризику ако вредно тренирате, јер знојењем губите више минерала и витамина растворљивих у води (попут оних из Б групе).

Једите више банана, бадема, лешника, бундеве, трешања, јабука, грејпфрута, броколија и тамно зеленог лиснатог поврћа.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар