УИО БиХ принудно наплатила 70 милиона

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у прошлој години је покренула поступке принудне наплате дуговања за порез на додатну вриједност (ПДВ) „тешких“ 151,4 милиона КМ, од чега је наплаћено мање од половине тог износа, односно 70 милиона марака.

Босна и Херцеговина 25.03.2016 | 10:58
УИО БиХ принудно наплатила 70 милиона

У УИО су истакли да се у поступку принудне наплате покушавају искористити најефикаснији начини, а то је запљена готовине или новца са рачуна.

„Међутим, с обзиром да добар дио дужника тај новац нема, прелази се и на заплијену друге имовине као што су дужникова ненаплаћена потраживања, хартије од вриједности и и права која су претворива по виђењу или за шест мјесеци, плате, накнаде, наднице и пензије, материјална покретна имовина и имовина у живој стоци, камате, приходи и закупнине било које врсте, интелектуална и индустријска својина, накит, умјетничке слике и антиквитети, непокретна имовина“, рекао је данас за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Захваљујући измјенама и допунама Закона о поступку принудне наплате, УИО од 2012. године може на заплијењену непокретну имовину регистровати законску хипотеку, али је и тада дуг, како истичу у УИО, веома тешко наплатити.

УИО је у протекле четири године, од када им је то законом омогућено, издала 435 налога за упис хипотеке у корист УИО на имовини дужника за намирење дуга у укупном износу од 137,8 милиона КМ. Међутим, тек мали износ дуга је намирен од продаје некретнина на којима има УИО има хипотеку, свега 5,8 милиона КМ.

У УИО истичу да покретање процеса продаје није нимало једноставн поступак и да значајно зависи о чињеници на ком се мјесту УИО налази у редосљеду уписа у теретни лист сваког појединачног Земљишно књижног извадка.

„У већини случајева, испред УИО постоје друге државне институције, банке и слично што једну такву продају додатно отежава“, рекао је Ковачевић.

Извор: Капитал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цхупс

29.03.2016 22:54

Ко задњи оде одавде нека угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ