Пет корака до смирења

Уколико је треба пред пословни састанак или сусрет са девојком толико изражена да не можете да размишљате, зноје вам се дланови и губите дах. Како бисте савладали нервозу, следите савете стручњака.

Занимљивости 25.03.2016 | 09:30
Пет корака до смирења

Када вас очекује важан пословни састанак, испит или сусрет са девојком која вам се свиђа, нормално је да будете нервозни. Али, не ваља ако је трема толико изражена да не можете да размишљате, зноје вам се дланови и губите дах. Како бисте савладали нервозу у овим ситуацијама, следите пет корака које препоручују стручњаци.

Промените мисли - Пумпајте мозак позитивним мислима, присећајте се лепих и смешних догађаја и људи, лепих ствари које вас очекују... Трик је и да изговорите неколико пута "радујем се" и ум ће аутоматски из негативног прећи у позитивно стање, доказала је студија америчког Удружења психолога.

Попијте чашу воде - Дехидрираност утиче на расположење, ниво енергије и концентрацију, што додатно појачава нервозу, зато пре важног догађаја обавезно пијте воду.

Опустите се уз музику - Уживајте у нотама које вам пријају и то ће одмах смањити нервозу. Ова техника је делотворнија од опуштања у тишини, тврде аустралијски научници.

Исправите леђа - Заузмите став самопоуздања и после два минута ниво кортизола, хормона стреса, почеће да опада, кажу истраживачи са Харварда.

Стегните леву песницу - Лева страна мозга контролише сумњу у сопствене способности. Када стискате леву руку, активност преузима десна хемисфера која јача самопоуздање и смирује живце, показује студија објављена у Магазину експерименталне психологије. Истраживачи су до закључка дошли тестирајући спортисте, али тврде да овај трик делује исто на све људе.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар