Послали су поруку: "Удараћемо вас још!"

Пресуда Хашког трибунала др Радовану Караџићу није изненађујућа ни за стручну јавност, потврдили су саговорници БН ТВ вечерас у емисији Пулс. Истакли су да је јавности представљена чињеница да је тзв. Армија БиХ злоупотребљавала припаднике сопственог народа зарад изазивања револта међународне заједнице.

Република Српска 25.03.2016 | 07:26
Послали су поруку: "Удараћемо вас још!"

Пресуда др Караџићу не говорни ништа ново, она је сублимирање свега до сада реченог, каже адвокат Миодраг Стојановић и објашњава да судско вијеће није имало снагу да се без обзира на нове доказе одупре раније донесеним пресудама.

Ипак, новина у пресуди је то да судско вијеће констатује да су припадници тзв. Армије БиХ злоупотребљавали статус Сарајева као града жртве. Прихваћено је да су користили снајперска оруђа против припадника Унпрофора и свог цивилног становништва са намјером изазивања револта међународне заједнице, али вијеће томе не придаје значаја. Караџић је против себе имао и Суд и Тужилаштво тврди истражилац у тиму одбране др Радована Караџића Зоран Васић. Те тврдње правда чињеницама - мијењање оптужница, лажни свједоци.

Доношење пресуде првом предсједнику Српске очекивано је подигла прашину у јавности, тврде социолози. Наглашавају да се пресуда треба одвојити од Републике Српске, те увјеравају да она неће угрозити њено постојање.

Политички аналитичар Душан Јањић каже да је и сам добијао позиве од стране трибунала у Хагу за свједочење у одређеним предметима. Тврди, увјерио се да је то бирократска институција у којој се људи смјењују без икакве одговорности. Наслеђују шаблоне, по тим шаблонима проналазе свједоке и осуђују. Датум изрицања пресуде шаље посебну поруку, тврди Јањић.

"Цинизам је изабрати 24. март за датум изрицање пресуде. Шаље се порука "удараћемо вас још". Ипак, то је дан када је почело бомбардовање Србије", прича Јањић.

Изрицање првостепене пресуде јесте крај првог полувремена, тврди адвокат Стојановић. Битно је да се организује системска одбрана у наставку борбе, те да власти Републике Српске схвате озбиљност ситуације, како историју српског народа не би писао Хашки трибунал. Оно што је сигурно, пресуда не може да промјени чињеницу постојања Републике Српске и њеног утемељења у Дејтону, закључују саговорници емисије Пулс БН телевизије.

БН ТВ