Poslali su poruku: "Udaraćemo vas još!"

Presuda Haškog tribunala dr Radovanu Karadžiću nije iznenađujuća ni za stručnu javnost, potvrdili su sagovornici BN TV večeras u emisiji Puls. Istakli su da je javnosti predstavljena činjenica da je tzv. Armija BiH zloupotrebljavala pripadnike sopstvenog naroda zarad izazivanja revolta međunarodne zajednice.

Republika Srpska 25.03.2016 | 07:26
Poslali su poruku: "Udaraćemo vas još!"

Presuda dr Karadžiću ne govorni ništa novo, ona je sublimiranje svega do sada rečenog, kaže advokat Miodrag Stojanović i objašnjava da sudsko vijeće nije imalo snagu da se bez obzira na nove dokaze odupre ranije donesenim presudama.

Ipak, novina u presudi je to da sudsko vijeće konstatuje da su pripadnici tzv. Armije BiH zloupotrebljavali status Sarajeva kao grada žrtve. Prihvaćeno je da su koristili snajperska oruđa protiv pripadnika Unprofora i svog civilnog stanovništva sa namjerom izazivanja revolta međunarodne zajednice, ali vijeće tome ne pridaje značaja. Karadžić je protiv sebe imao i Sud i Tužilaštvo tvrdi istražilac u timu odbrane dr Radovana Karadžića Zoran Vasić. Te tvrdnje pravda činjenicama - mijenjanje optužnica, lažni svjedoci.

Donošenje presude prvom predsjedniku Srpske očekivano je podigla prašinu u javnosti, tvrde sociolozi. Naglašavaju da se presuda treba odvojiti od Republike Srpske, te uvjeravaju da ona neće ugroziti njeno postojanje.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je i sam dobijao pozive od strane tribunala u Hagu za svjedočenje u određenim predmetima. Tvrdi, uvjerio se da je to birokratska institucija u kojoj se ljudi smjenjuju bez ikakve odgovornosti. Nasleđuju šablone, po tim šablonima pronalaze svjedoke i osuđuju. Datum izricanja presude šalje posebnu poruku, tvrdi Janjić.

"Cinizam je izabrati 24. mart za datum izricanje presude. Šalje se poruka "udaraćemo vas još". Ipak, to je dan kada je počelo bombardovanje Srbije", priča Janjić.

Izricanje prvostepene presude jeste kraj prvog poluvremena, tvrdi advokat Stojanović. Bitno je da se organizuje sistemska odbrana u nastavku borbe, te da vlasti Republike Srpske shvate ozbiljnost situacije, kako istoriju srpskog naroda ne bi pisao Haški tribunal. Ono što je sigurno, presuda ne može da promjeni činjenicu postojanja Republike Srpske i njenog utemeljenja u Dejtonu, zaključuju sagovornici emisije Puls BN televizije.

BN TV