Руски посланици већи Срби од самих Срба!

Смешно је бити већи Србин од самих Срба, пише московски Комерсант, поводом реакција руских посланика на пресуду Радовану Караџићу у Хашком трибуналу.

Република Српска 24.03.2016 | 22:48
Руски посланици већи Срби од самих Срба!

Лист наводи да су руски политичари након оглашавања пресуде кренули да негодују.

Први потпредседник Државне Думе, комуниста Иван Мељников, оценио је да је процес Караџићу био "политички ангажовано проамеричко такозвано суђење".

Лидер Либерално демократске партије Владимир Жириновски Караџића је назвао "херојем" и "прекрасним човеком", и оптужио Запад за спровођење "антисрпске, антиправославне позиције".

"Тон руских парламентараца звучи нападно и неумесно, посебно јер је реакција руководства Србије на пресуду била много мирнија", пише Комерсант.

Лист наводи да су Караџића ухапсили сами Срби 2008. године, да су га сами изручили трибуналу, и да "судбина бившег лидера босанских Срба није тако важна као односи са Западом".

"Тачно је да је од момента хапшења у Београду промењена власт. Данашњи председник Томислав Николић је и сам некада био националиста, члан Српске радикалне странке Војислава Шешеља, и делио је многе Караџићеве погледе. Али сада је шеф државе и живот га је натерао да промени ставове, или макар да их не износи јавно", наводи Комерсант.

Лист пише да је циљ садашњег српског руководства зближавање са ЕУ и да је реализација тог циља немогућа ако власти буду сматрале националним херојем човека кога већина лидера ЕУ доживљавају као ратног злочинца.

"Да ли је то праведно или не, то је друго питање. Колико се морално понашају српски политичари према Караџићу, то је такође друго питање. Али, та питања нису наша", пише у коментару.

Додаје се да је то српско питање њен геополитички избор, а да Русија има довољно својих проблема.

"Русија има више него довољно проблема које треба решити, међу којима су и проблеми са Западом. Шта ће јој туђи? Посланицима Думе сада за потпуну срећу само фале Караџић, убиства у Сребреници, окупирање Сарајева", наводи Комерсант.

У коментару се оцењује да посланици Думе желе да у очима гласача изгледају јако, ратоборно и несаломљиво. Желе да изгледају као "борци за православље и словенство. Већим патриотима Србије него сами Срби. Само са стране то свеједно изгледа чудно", закључује Комерсант.

Хаг изрекао првостепену пресуду Радовану Караџићу за злочине у БиХ од 40 година затвора, оцењено да је одговоран за геноцид у Сребреници и опсаду Сарајева.

Извор: Бета