Ruski poslanici veći Srbi od samih Srba!

Smešno je biti veći Srbin od samih Srba, piše moskovski Komersant, povodom reakcija ruskih poslanika na presudu Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Republika Srpska 24.03.2016 | 22:48
Ruski poslanici veći Srbi od samih Srba!

List navodi da su ruski političari nakon oglašavanja presude krenuli da negoduju.

Prvi potpredsednik Državne Dume, komunista Ivan Meljnikov, ocenio je da je proces Karadžiću bio "politički angažovano proameričko takozvano suđenje".

Lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski Karadžića je nazvao "herojem" i "prekrasnim čovekom", i optužio Zapad za sprovođenje "antisrpske, antipravoslavne pozicije".

"Ton ruskih parlamentaraca zvuči napadno i neumesno, posebno jer je reakcija rukovodstva Srbije na presudu bila mnogo mirnija", piše Komersant.

List navodi da su Karadžića uhapsili sami Srbi 2008. godine, da su ga sami izručili tribunalu, i da "sudbina bivšeg lidera bosanskih Srba nije tako važna kao odnosi sa Zapadom".

"Tačno je da je od momenta hapšenja u Beogradu promenjena vlast. Današnji predsednik Tomislav Nikolić je i sam nekada bio nacionalista, član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, i delio je mnoge Karadžićeve poglede. Ali sada je šef države i život ga je naterao da promeni stavove, ili makar da ih ne iznosi javno", navodi Komersant.

List piše da je cilj sadašnjeg srpskog rukovodstva zbližavanje sa EU i da je realizacija tog cilja nemoguća ako vlasti budu smatrale nacionalnim herojem čoveka koga većina lidera EU doživljavaju kao ratnog zločinca.

"Da li je to pravedno ili ne, to je drugo pitanje. Koliko se moralno ponašaju srpski političari prema Karadžiću, to je takođe drugo pitanje. Ali, ta pitanja nisu naša", piše u komentaru.

Dodaje se da je to srpsko pitanje njen geopolitički izbor, a da Rusija ima dovoljno svojih problema.

"Rusija ima više nego dovoljno problema koje treba rešiti, među kojima su i problemi sa Zapadom. Šta će joj tuđi? Poslanicima Dume sada za potpunu sreću samo fale Karadžić, ubistva u Srebrenici, okupiranje Sarajeva", navodi Komersant.

U komentaru se ocenjuje da poslanici Dume žele da u očima glasača izgledaju jako, ratoborno i nesalomljivo. Žele da izgledaju kao "borci za pravoslavlje i slovenstvo. Većim patriotima Srbije nego sami Srbi. Samo sa strane to svejedno izgleda čudno", zaključuje Komersant.

Hag izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću za zločine u BiH od 40 godina zatvora, ocenjeno da je odgovoran za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Izvor: Beta