Свјетски медији "разапињу" Караџића

Свјетски медији на ударним мјестима објавили вијест о хашкој пресуди бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Свијет 24.03.2016 | 18:07
Свјетски медији "разапињу" Караџића

Британски ББЦ на насловној позицији на свом сајту наводи да је Караџић проглашен "кривим за геноцид у Босни, ратне злочине и да је осуђен на 40 година затвора".

Како истиче ББЦ, Караџић је највиша политичка фигура која је оптужена за насилни колапс Југославија и његов случај се сматра једним најважнијим суђења за ратне злочине од Другог свјетског рата.

ЦНН није уживо пратио овај догађај, па су на сајту у тренутку када у Хагу изречена пресуда као главне вијести стајала информација о смрти фудбалске легенде Јохана Кројфа и текст о развоју ситуације након напада у Бриселу.

Међу носећим вијестима био је наслов "Касапин из Босне очекује пресуду за геноцид", који је нешто касније смијенила информација о пресуди.

О "Касапину из Босне" пише и британски таблоид "Дејли Мејл" који наводи да га је правда коначно стигла.

"Суд за ратне злочине прогласио ратног вођу Радована Караџића кривим за убиства и злочине против човјечности", наводи овај лист.

Британски Гардијан вијест о Караџићу објављује на сајту уз ознаку хитно, испод блока посвећеног нападима у Бриселу.

"Караџић кривично одговоран за геноцид у Сребреници", наслов је "Гардијана".

Што се региона тиче, информативни портали су махом уживо пратили изрицање пресуде.

Хрватски Индекс у наслову наводи да је Караџић осуђен на 40 година затвора и да је проглашен кривим по 10 од 11 тачака оптужнице. "Јутарњи" је такође информацију позиционирао на носећу позицију, уз наслов "У затвор на 40 година".

"Вечерњи" наводи да је Караџићу утврђена кривица за све тачке оптужнице осим за прву.

Извор: Б92