Svjetski mediji "razapinju" Karadžića

Svjetski mediji na udarnim mjestima objavili vijest o haškoj presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Svijet 24.03.2016 | 18:07
Svjetski mediji "razapinju" Karadžića

Britanski BBC na naslovnoj poziciji na svom sajtu navodi da je Karadžić proglašen "krivim za genocid u Bosni, ratne zločine i da je osuđen na 40 godina zatvora".

Kako ističe BBC, Karadžić je najviša politička figura koja je optužena za nasilni kolaps Jugoslavija i njegov slučaj se smatra jednim najvažnijim suđenja za ratne zločine od Drugog svjetskog rata.

CNN nije uživo pratio ovaj događaj, pa su na sajtu u trenutku kada u Hagu izrečena presuda kao glavne vijesti stajala informacija o smrti fudbalske legende Johana Krojfa i tekst o razvoju situacije nakon napada u Briselu.

Među nosećim vijestima bio je naslov "Kasapin iz Bosne očekuje presudu za genocid", koji je nešto kasnije smijenila informacija o presudi.

O "Kasapinu iz Bosne" piše i britanski tabloid "Dejli Mejl" koji navodi da ga je pravda konačno stigla.

"Sud za ratne zločine proglasio ratnog vođu Radovana Karadžića krivim za ubistva i zločine protiv čovječnosti", navodi ovaj list.

Britanski Gardijan vijest o Karadžiću objavljuje na sajtu uz oznaku hitno, ispod bloka posvećenog napadima u Briselu.

"Karadžić krivično odgovoran za genocid u Srebrenici", naslov je "Gardijana".

Što se regiona tiče, informativni portali su mahom uživo pratili izricanje presude.

Hrvatski Indeks u naslovu navodi da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora i da je proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice. "Jutarnji" je takođe informaciju pozicionirao na noseću poziciju, uz naslov "U zatvor na 40 godina".

"Večernji" navodi da je Karadžiću utvrđena krivica za sve tačke optužnice osim za prvu.

Izvor: B92