Абдеслам није знао за нападе у Бриселу

Главни осумњичени за нападе изведене у Паризу новембра 2015. године, Салах Абдеслам, више се не противи изручењу Француској, већ жели да у ту земљу оде што пре како би се изјаснио пред тамошњим властима.

Свијет 24.03.2016 | 11:45
Абдеслам није знао за нападе у Бриселу

 

Абдеслам каже и да "није знао" за нападе у Бриселу, навео је његов адвокат Свен Мари, јавља АФП.

"Салах Абдеслам ме је замолио да вас обавестим да жели да оде у Француску што је пре могуће", рекао је Мари у Бриселу, у изјави коју је пренела француска телевизија БФМ.

Париски тужилац Франсоа Молен рекао је прошле недеље, након што је Абдесламов адвокат изјавио да ће се он успротивити изручењу својој родној земљи, да би у најгорем случају Абдеслам могао да буде изручен Француској у року од три месеца, подсећа Ројтерс.

Адвокат Мари је рекао и да је за 7. април одложио његово саслушање у Бриселу, које је требало да буде одржано данас и на којем је требало да буде одлучено о његовом даљем притвору, преносе француски медији.


Рочиште о извршењу европске потернице коју је Француска расписала за Абдесламом предвиђено је за 31. март у Бриселу.

У међувремену, све су бројнији знаци да иста ћелија такозване Исламске државе стоји иза терористичких напада у престоницама Француске и Белгије.

Абдеслам, који је рођен у Француској, ухапшен је прошле недеље у Моленбеку, бриселској четврти у којој је одрастао.

Француске власти траже његово изручење, где му прете оптужбе за тероризам због учешћа у нападима изведеним 13. новембра прошле године на низ париских локација, у којима је убијено 130 људи.

Европски безбедносни званичници су навели да је један од бомбаша-самоубица, који су у уторак извели напад на бриселски аеродром, осумњичен и за учесће у париским нападима.

За бомбашке нападе на аеродром и станицу метроа у Бриселу у којима је погинуло најмање 31, а повређено 260 људи одговорност је преузела такозвана Исламска држава.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар