Abdeslam nije znao za napade u Briselu

Glavni osumnjičeni za napade izvedene u Parizu novembra 2015. godine, Salah Abdeslam, više se ne protivi izručenju Francuskoj, već želi da u tu zemlju ode što pre kako bi se izjasnio pred tamošnjim vlastima.

Svijet 24.03.2016 | 11:45
Abdeslam nije znao za napade u Briselu

 

Abdeslam kaže i da "nije znao" za napade u Briselu, naveo je njegov advokat Sven Mari, javlja AFP.

"Salah Abdeslam me je zamolio da vas obavestim da želi da ode u Francusku što je pre moguće", rekao je Mari u Briselu, u izjavi koju je prenela francuska televizija BFM.

Pariski tužilac Fransoa Molen rekao je prošle nedelje, nakon što je Abdeslamov advokat izjavio da će se on usprotiviti izručenju svojoj rodnoj zemlji, da bi u najgorem slučaju Abdeslam mogao da bude izručen Francuskoj u roku od tri meseca, podseća Rojters.

Advokat Mari je rekao i da je za 7. april odložio njegovo saslušanje u Briselu, koje je trebalo da bude održano danas i na kojem je trebalo da bude odlučeno o njegovom daljem pritvoru, prenose francuski mediji.


Ročište o izvršenju evropske poternice koju je Francuska raspisala za Abdeslamom predviđeno je za 31. mart u Briselu.

U međuvremenu, sve su brojniji znaci da ista ćelija takozvane Islamske države stoji iza terorističkih napada u prestonicama Francuske i Belgije.

Abdeslam, koji je rođen u Francuskoj, uhapšen je prošle nedelje u Molenbeku, briselskoj četvrti u kojoj je odrastao.

Francuske vlasti traže njegovo izručenje, gde mu prete optužbe za terorizam zbog učešća u napadima izvedenim 13. novembra prošle godine na niz pariskih lokacija, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Evropski bezbednosni zvaničnici su naveli da je jedan od bombaša-samoubica, koji su u utorak izveli napad na briselski aerodrom, osumnjičen i za učesće u pariskim napadima.

Za bombaške napade na aerodrom i stanicu metroa u Briselu u kojima je poginulo najmanje 31, a povređeno 260 ljudi odgovornost je preuzela takozvana Islamska država.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar