Једите и пијте маслачак

Маслачак је обичан коров? Кад бисмо се шалили. Да ли сте знали да су му лековити листови, корен и стабло? Најблаготворнији је за јетру и кости.

Здравље 24.03.2016 | 16:00
Једите и пијте маслачак

Док је за неке он обичан, досадан коров, за болесне људе веома је важан лек. Код маслачка су лековити и листови и корен и стабљика, а они који имају могућност да скупљају чисте и здраве биљке треба да знају када се шта скупља. Листови пре цветања, а маслачак цвета од марта до маја, корен се вади у пролеће и у јесен, а стабљика у периоду цветања. При вађењу корења треба водити рачуна да се корен не исече да не би остао без сокова. Извађено корење треба да се суши два-три дана на сунцу.
Иначе, маслачак расте практично свуда, на ливадама, травњацима, напуштеним њивама, око путева и насеља...
Лековит је због обиља пелина, цинка, флавоноида, Б витамина, стерола, танина, калијума. Листови су пуни витамина Ц и гвожђа. У терапији се користи у разним облицима као чај, сок, сируп, а од листова може да се направи веома укусна и лековита салата.

КОМБИНУЈТЕ ЧАЈ И САЛАТУ
Чај од маслачка делује као диуретик јер поспешује избацивање вишка воде из организма.
Дневно, и то шест недеља, треба да пијете по две шоље чаја.
Његова делотворност биће већа уколико, док га пијете, бар једном недељно поједете и чинију салате од маслачка. Чај можете да припремате и тако што ћете помешати по кашичицу осушених листова, цветова и ситно сецканог корена. Све то ставите у посуду, прелијте шољом вреле воде, поклопите и оставите да одстоји 20 минута.
Чај затим процедите и засладите кашичицом меда. Пијте од две до три шољице чаја дневно.

НАЈБОЉИ ЈЕ СВЕЖ СОК
Сок од маслачка употребљава се за ублажавање стомачних тегоба, а најбоље резултате даје свеже исцеђен сок.
Сок може да се направи и комбинацијом листова и корена који се исцеде. Две кашичице тако добијеног сока сипајте у чашу млека, засладите медом и пијте ујутро на празан желудац три недеље.

СИРУП ЈАЧА ОРГАНИЗАМ
Сируп чисти крвне судове, регулише варење и јача организам. Припрема се веома једноставно.
Две шољице цветова маслачка прокувајте у два литра воде, процедите, додајте килограм меда и сок од два лимуна. Смесу кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док не постане сирупаста. Сируп сипајте у флашу, затворите је и узимајте два-три пута дневно по једну кашику.

Чај од маслачка

Припрема
Преко две кашичице маслачка сипајте шољу хладне воде и кувајте минут-два. Склоните с ватре и оставите да одстоји 15 минута, а затим процедите.

Салата од маслачка

Припрема
Свеже листове маслачка оперите, насецкајте и ставите у чинију. Прелијте их маслиновим уљем, благо посолите и зачините с неколико капи свеже исцеђеног лимуна.

Чај од маслачка
• Помаже код стомачних проблема
• Делује на обољења жучи и јетре
• Ублажава свраб, лишаје и осип
• Делује код алергија и чирева
• Поспешује рад бубрега и желуца
• Снижава ниво лошег холестерола
• Регулише неуредан менструални циклус
• Ублажава реуматске тегобе
• Чисти организам и поправља крвну слику

Блиц Жена

Коментари / 0

Оставите коментар