За Европу цунами бомбаша самоубица

Најмање 400 бораца Исламске државе прошло је обуку за терористичке нападе у Европи, сазнаје АП и истиче да су они већ успоставили терористичке ћелије, сличне онима које су напале Брисел и Париз.

Свијет 24.03.2016 | 08:25
За Европу цунами бомбаша самоубица

Оно што је најгоре је чињеница да порази ИСИС и губитак територија у Сирији и Ираку уопште не утичу на терористе који се већ налазе у Европи, пише светска агенција.

Та злочиначка мрежа већ је толико разграната и независна да им наредбе из 'калифата' више нису потребне.

Европски и ирачки обавештајци упозоравају да је цело то опасно друштво прошло обуке у Сирији, Ираку и неким бившим совјетским републикама и да је њихов једини задатак - напасти Европу!

Поред тога, променио се и систем обуке, више то носу краткотрајне и ад-хоц већ дуготрајне и темељне обуке по камповима.

Најбољи доказ за то је откриће да је Абделхамид Абааоуд, мозак терористичких напада у Паризу, у Европу ушао у групи од 90 милитаната различитих националности. Где су ти људи? Нико не зна, распршили су се по целој Европи.

Колико је организована та група довољно сведочи и чињеница да их нимало није омело ни хапшење Салаха Абдеслама и само четири дана после извршили су смртоносни напад који је однео најмање 31 живот.

И понавља се прича из Париза - један бомбаш је успео да побегне и страхује се да ће се, попут Абдеслама, придружити другој групи и кренути у нови напад.

Абдеслам је у последњи тренутак спречен да и он буде део терористичког тима специјализиваног за Брисел, али на крају ни то није помогло...

Невероватни случај Абдеслам

"Заправо је невероватна прича око Абдеслама. Не само да нам је побегао и успешно се скривао, већ је стигао организовати нови напад! Имао је помагача колико хоћеш. Његово хапшење није променило ништа.

Терористи су извршили напад и послали нам јасну поруку 'па шта ако сте га ухапсили? То ништа не мења', рекла је Наталие Гуле француска сенаторка која је на челу комисије која прати џихадистичке мреже. Она је потврдила да је између 400 и 600 милитаната прошло обуке за нападе по Европи. С друге стране, око 5.000 Европљана је отишло у Сирију, преносе медији.

(Мондо.рс/Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар