Za Evropu cunami bombaša samoubica

Najmanje 400 boraca Islamske države prošlo je obuku za terorističke napade u Evropi, saznaje AP i ističe da su oni već uspostavili terorističke ćelije, slične onima koje su napale Brisel i Pariz.

Svijet 24.03.2016 | 08:25
Za Evropu cunami bombaša samoubica

Ono što je najgore je činjenica da porazi ISIS i gubitak teritorija u Siriji i Iraku uopšte ne utiču na teroriste koji se već nalaze u Evropi, piše svetska agencija.

Ta zločinačka mreža već je toliko razgranata i nezavisna da im naredbe iz 'kalifata' više nisu potrebne.

Evropski i irački obaveštajci upozoravaju da je celo to opasno društvo prošlo obuke u Siriji, Iraku i nekim bivšim sovjetskim republikama i da je njihov jedini zadatak - napasti Evropu!

Pored toga, promenio se i sistem obuke, više to nosu kratkotrajne i ad-hoc već dugotrajne i temeljne obuke po kampovima.

Najbolji dokaz za to je otkriće da je Abdelhamid Abaaoud, mozak terorističkih napada u Parizu, u Evropu ušao u grupi od 90 militanata različitih nacionalnosti. Gde su ti ljudi? Niko ne zna, raspršili su se po celoj Evropi.

Koliko je organizovana ta grupa dovoljno svedoči i činjenica da ih nimalo nije omelo ni hapšenje Salaha Abdeslama i samo četiri dana posle izvršili su smrtonosni napad koji je odneo najmanje 31 život.

I ponavlja se priča iz Pariza - jedan bombaš je uspeo da pobegne i strahuje se da će se, poput Abdeslama, pridružiti drugoj grupi i krenuti u novi napad.

Abdeslam je u poslednji trenutak sprečen da i on bude deo terorističkog tima specijalizivanog za Brisel, ali na kraju ni to nije pomoglo...

Neverovatni slučaj Abdeslam

"Zapravo je neverovatna priča oko Abdeslama. Ne samo da nam je pobegao i uspešno se skrivao, već je stigao organizovati novi napad! Imao je pomagača koliko hoćeš. Njegovo hapšenje nije promenilo ništa.

Teroristi su izvršili napad i poslali nam jasnu poruku 'pa šta ako ste ga uhapsili? To ništa ne menja', rekla je Natalie Gule francuska senatorka koja je na čelu komisije koja prati džihadističke mreže. Ona je potvrdila da je između 400 i 600 militanata prošlo obuke za napade po Evropi. S druge strane, oko 5.000 Evropljana je otišlo u Siriju, prenose mediji.

(Mondo.rs/Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar